Teški oblici COVID-a: Doktor upozorava – obratite pažnju na redoslijed ovih simptoma!

Region

Teški oblici COVID-a: Doktor upozorava – obratite pažnju na redoslijed ovih simptoma!

Iako je poznato da je virus SARS-CoV-2 nepredvidiv, praćenjem pojave simptoma tokom infekcije liječnici i istraživači sada imaju jasniju sliku o tome može li pacijent razviti teži oblik COVID-a ili ne.

Gastroenterologinja Swapna Reddy, iz klinike u Oregonu za Portland KGW8 kazala je da se kod mnogih oboljelih od COVID-a prvo pojave gastrointestinalni simptomi, koji mogu uključivati gubitak apetita, mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu i proljev, kaže Reddy.

Ključno je vidjeti smiruju li se ti simptomi ili će se razviti u ozbiljnije respiratorne simptome ili vrućicu, piše “N1”.

“Kada imate gastrointestinalne simptome koji potom prelaze u visoku temperaturu, otežano disanje – oni ponekad zapravo mogu značiti da možete dobiti umjeren do teži oblik bolesti”, rekla je Reddy, pozvavši ljude da obrate pozornost na svoje probleme i primijete li nešto, odmah to kažu svom liječniku.

Izvješća su pokazala da dok i do polovice bolesnika s COVID-om ima barem jedan gastrointestinalni simptom, otprilike 20 posto kaže da su ti simptomi zapravo jedini simptomi koje imaju.

To znači da ako se vaše stanje počne poboljšavati bez ikakvih respiratornih simptoma ili vrućice, možda imate sreće da imate blaži oblik bolesti koji je u konačnici ograničen na probavni trakt. novi.ba/N1