Home Zdravlje NE BACAJTE PREZRELE BANANE: Jedite 2 takve SVAKOG DANA i PROCVETAĆETE –...

NE BACAJTE PREZRELE BANANE: Jedite 2 takve SVAKOG DANA i PROCVETAĆETE – spolja i IZNUTRA!

142
0

NE BACAJTE PREZRELE BANANE: Jedite 2 takve SVAKOG DANA i PROCVETAĆETE – spolja i IZNUTRA!

Ako svaki dan pojedete dve zrele banane, svom telu ćete osigurati visok nivo antioksidanata i antikancerogenih jedinjenja. Istraživanja su pokazala da zrelije banane imaju veću količinu antioksidativnih i antikancerogenih jedinjenja. Ako u periodu od 30 dana budete jeli dve banane dnevno, primetićete niz pozitivnih promena.

Banane ublažavaju depresiju – Osobe koje boluju od depresije obično imaju nizak nivo serotonina u mozgu. Banane su veoma dobar izvor triptofana koji se u telu pretvara u serotonin, neurotransmiter odgovoran za dobro raspoloženje.

Povećavaju nivo energije – Banana sadrži tri prirodna šećera – fruktozu, glukozu i saharozu, i odličan je izvor vlakana. Banane vrlo brzo povećavaju nivo energije i održavaju je stabilnom duže vreme. Samo dve banane su dovoljne za trening od 90 minuta.

Podstiču mršavljenje – Jedna porcija banana sadrži samo 100 kalorija. Zato su banane odličan izbor za sve one koji žele da izgube suvišne kilograme i zadrže zdravu telesnu težinu. Jedna banana sadrži oko tri grama vlakana koja podstiču stvaranje osećaja sitosti i smanjuju žudnju za grickalicama.

Podstiču kognitivne funkcije – Banane će duže vreme održati stabilan nivo šećera u krvi. To podstiče rad mozga i poboljšava kognitivne funkcije. Velika količina kalijuma povećaće fokus, a visok nivo magnezijuma će poboljšati koncentraciju

Regulišu nivo hormona – Banane sadrže veliku količinu kalijuma i vitamina B6. Veoma su dobar izvor nutritivnih jedinjenja koja regulišu proizvodnju i oslobađanje hormona.

Regulišu visinu krvnog pritiska – Istraživanja su pokazala da dve banane dnevno mogu da smanje potrebu za uzimanjem lekova i visinu krvnog pritiska za 10%.

Učestvuju u prevenciji anemije – Banane su dobar izvor gvožđa što ih čini odličnim u prevenciji anemije. Zahvaljujući visokom udelu vitamina B6, banane će podstaći proizvodnju belih krvnih zrnaca.

Smanjuju rizik od nastanka niza bolesti – Banane sadrže visoke količine antioksidanata koji smanjuju nivo slobodnih radikala u telu i rizik od nastanka srčanih bolesti, dijabetesa, raka i degeneracije mišićnog tkiva.

Olakšavaju prestanak pušenja – Istraživanja su pokazala da magnezijum, kalijum i vitamin B6 mogu da pomognu u prestanku pušenja jer smanjuju žudnju za cigaretama i ublažavaju simptome odvikavanja od nikotina.

Štite zdravlje srca – Banane imaju odlična nutritivna svojstva i veoma su dobar izvor kalijuma. Istraživanja su pokazala da povećanjem unosa ovog mierala možete smanjiti rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sistema, srčanog i moždanog udara.

Ublažavaju mamurluk – Banane su odličan izvor elektrolita, zbog čega ih stručnjaci preporučuju za ublažavanje simptoma mamurluka.

Smanjuju rizik od nastanka poremećaja u radu mozga – Istraživanja su pokazala da banane mogu da smanje rizik od nastanka Alchajmerove bolesti, a zahvaljujući visokom udelu vitamina B grupe mogu da smanje i rizik od Parkinsonove bolesti.

Poboljšavaju pamćenje – Banane su odličan izvor triptofana, kalijuma i magnezijuma koji poboljšavaju pamćenje i ubrzavaju procesuiranje novih informacija. (Espreso.rs/Magazin.novosti.rs)

 

Previous articleTRAGEDIJA! PREVRNULI SE SA AUTOM, poginula dvojica tinejdžera: Strašna saobraćajna nesreća u Srbiji…
Next articleDRŽAVA SE ZAKLJUČAVA TREĆI PUT, OD PONOĆI STUPILE NA SNAGU NOVE MJERE U AUSTRIJI: Evo koliko će trajati…