DRŽAVA SE ZAKLJUČAVA TREĆI PUT, OD PONOĆI STUPILE NA SNAGU NOVE MJERE U AUSTRIJI: Evo koliko će trajati…

Region

DRŽAVA SE ZAKLJUČAVA TREĆI PUT, OD PONOĆI STUPILE NA SNAGU NOVE MJERE U AUSTRIJI: Evo koliko će trajati…

UAustriji su od ponoći na snagu stupile nove pooštrene mjere u borbi protiv pandemije virusa korona, kojim se ta zemlja ponovo zaključava, treći put ove godine.Treće zaključavanje trajaće mjesec dana, do 26. januara, ali će za one koji budu učestvovali u dobrovoljnom masovnom testiranju “otključavanje” biti moguće od 18. januara.

Novim zaključavanjem ponovo je na snagu stupio cjelodnevni policijski čas, a iz kuće je moguće izaći u kupovinu svakodnevnih potrepština, zbog odlaska kod ljekara, na posao, ali i pružanja pomoći drugima, te i u šetnju ili na individualno bavljenje sportom zbog psihičkog i fizičkog zdravlja.

Pooštrene mjere predviđaju značajno smanjenje kontakata, tako što je jednom domaćinstvu omogućeno da ima kontakt sa samo jednom osobom iz drugog domaćinstva.

To znači da ni za Novu godinu neće biti moguće napuštati kuću bez valjanog razloga, kao ni slavlje s onima koji nisu ukućani. Sve prodavnice, izuzev prodavnica namirnica, drogerija, pekara, mesara i slično, kao i apoteka, su zatvorene. Takođe, servisi za automobile i bicikle ostaju otvoreni.

Ostaju zatvoreni i restorani i hoteli, kao i kulturne ustanove. Na javnim mjestima ostaje pravilo distance o jednog metra prema drugim osobama, a u zatvorenom prostoru mora se nositi i maska. Takođe, do 18. januara na snazi je stroži režim ulaska u Austriju, koji predviđa obavezan desetodnevni karantin, koji se može prekinuti negativnim testom, ali tek nakon pet dana izolacije. novi.ba