Prvo istraživanje mutiranog soja koronavirusa: KOLIKO JE ZAISTA ZARAZNIJI, i da li će uticati na smrtnost?

Region

Prvo istraživanje mutiranog soja koronavirusa: KOLIKO JE ZAISTA ZARAZNIJI, i da li će uticati na smrtnost?

Mutirani soj koronavirusa koji se širi Britanijom prosečno je 56 posto zarazniji od izvornog soja, upozorili su u studiji znanstvenici pozivajući na brže cepljenje kako bi se sprečilo da umre još više ljudi.

Nova varijanta koronavirusa koja se na jugoistoku Engleske pojavila u novembru i brzo se širi verojatno će povećati broj hospitalizacija i broj umrlih od koronavirusne bolesti covid-19 u idućoj godini, prema radu objavljenom u sredu, piše Bloomberg.

Lekari Centra za matematičke modele zaraznih bolesti Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, analizirajući epidemiju na jugoistoku i istoku Engleske te u Londonu, zaključili su kako još nije jasno je li mutirani soj smrtonosniji od prethodnika.

“Bez obzira na to, povećana brzina širenja verojatno će voditi do velikog porasta broja novozaraženih i procena je da će hospitalizacije zbog covida-19 i broj umrlih dosegnuti veće razine u 2021. u odnosu na 2020., čak i ako se regionalne mere ograničenja, uvedene 19. decembra, zadrže”, napisali su.

Autori upozoravaju da je malo vjerojatno da će nacionalne mere zatvaranja, uvedene u Engleskoj u studenome, sprečiti porast broja zaraženih “ako se ne zatvore i osnovne i srednje škole te sveučilišta”. Svako ublažavanje mera verovatno bi odmah rezultiralo velikim širenjem virusa.

To znači da bi možda bilo neophodno uveliko ubrzati cepljenje kako bi se postigao “uočljiv učinak u potiskivanju opterećenja koje je rezultat bolesti”. Objavljujući strožije mjere za božićne blagdane britanski premijer Boris Johnson kazao je u prošlu subotu da je novi soj virusa “i do 70 posto zarazniji od izvorne verzije bolesti”.

Otkriće novog soja izazvalo je uzbunu širom sveta u trenutku dok sve više zemalja započinje programe cepljenja kako bi obuzdale pandemiju koja je odnela više od 1,7 miliona života nakon što se prije godinu dana pojavila u Kini. Mnoge su zemlje brzo uvele zabranu ulaska putnika iz Britanije, no vlade nekih europskih zemalja od tada su počele ublažavati ta ograničenja.

Utemeljitelj nemačke kompanije BioNTech, koja je stvorila vakcinu Pfizer/BioNTech, kazao je kako je “vrlo verojatno da će ta vakcina biti delotvorna protiv mutiranog soja otkrivenog u Britaniji, a da se može i prilagoditi tom soju u roku od šest dana”. (Espreso.rs/Oslobođenje)