DAO VJEŠTAČKO DISANJE ČOVJEKU OBOLJELOM OD KORONAVIRUSA: NISAM MOGAO SJEDITI I GLEDATI KAKO NEKO UMIRE!

Region

DAO VJEŠTAČKO DISANJE ČOVJEKU OBOLJELOM OD KORONAVIRUSA: NISAM MOGAO SJEDITI I GLEDATI KAKO NEKO UMIRE!

Bolničar Toni Aldapa pružio je reanimaciju praćenu vještačkim disanjem 62-godišnjem Isaisu Hernandezu nakon što je doživio srčani zastoj na letu od Orlanda ka Los Angelesu.

Hernandez je potom preminuo, a otkriveno je i da je imao koronavirus. Aldapa koji je bolničar Hitne pomoći u Los Angelesu kaže da nije znao da li je čovjek imao koronavirus, ali da nije oklijevao da priskoči u pomoć.

-To zapravo nije ni bilo važno. Ionako sam nakon toga pratio protokole, bio u karantinu i testirao se – kaže Aldapa za Insajder.

Aldapa je potom otišao u karantin, a nekoliko dana je imao simptome COVID-a – umor, bolove u tijelu, glavobolju i kašalj. Ipak, čak tri testa su pokazala da je negativan.

-Kada se osvrnem unazad, ne bih ništa drugačije uradio. Znajući da imam znanje, obuku i iskustvo za pomoć, nisam mogao da sjedim skrštenih ruku i gledam kako neko umire – rekao je.

Nažalost, preminuli Hernandez pretpostavljao je da ima koronavirus, budući da je par dana prije smrti izgubio čulo mirisa i ukusa, ali o tome nije obavijestio avio-kompaniju. hayat.ba