Otkriven još jedan novi soj korone!

Region

Otkriven još jedan novi soj korone!

Velika Britanija otkrila je još jedan novi soj koronavirusa, izjavio je u srijedu ministar zdravstva Matt Hancock, a novi soj potvrdio je i Izrael u nekoliko putnika doputovalih iz Britanije.

“Detektirali smo dva slučaja novog soja ovdje u Britaniji”, izjavio je Hancook novinarima.

Dodao je da se u oba slučaja radi o kontaktima ljudi koji su u proteklih nekoliko tjedana doputovali iz Južne Afrike.

“Ovaj novi soj nas jako brine jer se lakše prenosi i čini se da je mutirao u odnosu na (prvi) novi soj koji je ranije otkriven”, rekao je ministar.

Premijer Boris Johnson i njegovi savjetnici izvijestili su u subotu o novom soju koronavirusa koji bi mogao biti do 70 posto zarazniji i brzo se širi Britanijom iako se ne smatra smrtonosnijim ili opasnijim za razvoj težeg oblika bolesti. Napisi o mutiranom soju iz Engleske potaknuli su predbožićna zatvaranja i natjerali desetke zemalja da zatvore svoje granice s Britanijom ovaj tjedan.

Italija, nacija s najviše umrlih u Europi, u nedjelju je identificirala pacijenta zaraženog novim sojem koronavirusom, kao i Danska i Francuska. Europske zemlje razmatraju provjeru putnika na letovima iz Ujedinjenog Kraljevstva i uvođenje obvezne karantene za putnike pri dolasku.

Izrael je otkrio četiri slučaja nove, visoko zarazne inačice koronavirusa koji se pojavio prijašnjih dana u Velikoj Britaniji, objavilo je u srijedu izraelsko ministarstvo zdravstva. U tri slučaja riječ je o povratnicima iz Engleske i oni su izolirani, navodi ministarstvo.

Četvrti slučaj se još istražuje, dodaje. Izrael je u subotu počeo kampanju cijepljenja i već gaje primilo 70.000 od 9 milijuan Izrealaca. U Izraelu je potvrđeno 383.385 zaraženih i 3136 umrlih zaraženih covidom-19. novi.ba/N1