Home Region OČEKUJEMO DA ĆE SE BRŽE I LAKŠE PRENOSITI: Dr Janković o novom...

OČEKUJEMO DA ĆE SE BRŽE I LAKŠE PRENOSITI: Dr Janković o novom soju korona virusa!

47
0

OČEKUJEMO DA ĆE SE BRŽE I LAKŠE PRENOSITI: Dr Janković o novom soju korona virusa!

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je danas da od novog soja korona virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji očekuje da se lakše i brže prenosi.

– Ako se sećate, ranije je zabeležena jedna od mutacija kod lasica gde je konstatovano da se među njima virus lakše prenosi. U Engleskoj je novi soj polako počeo da iziskuje stari. Što se letova iz Velike Britanije tiče, Vlada će doneti odluku, mi jesmo izvestili da postoji određeni rizik i da bi te letove trebalo stopirati – rekao je dr Janković.

Na pitanje da li vidi prostora za popuštanje epidemioloških mera sledeće nedelje, dr Janković je odgovorio:

– U ovom trenutku medicinski deo Kriznog štaba ne vidi uslove za neko značajnije popuštanje mera. Lično mislim da bi bilo bolje da nismo produžili radno vreme ugostitelja. Šta će biti u narednim danima i kako ćemo dočekati Novu godinu, to ćemo tek videti. Rekao sam da postoje crvene linije koje nećemo prelaziti što se mera tiče, napravićemo konsenzus. Vrlo je bitno da ove Nove godine ne bude okupljanja.

Kako je naglasio, ako Novu godinu budemo čekali na proslavama, to bi moglo biti pogubno za nas.

– Sednica Kriznog štaba je sutra da bi se razmotrile sve ocene situacije, kako bi epidemiolozi dali procenu šta je neophodno dalje od mera, u čemu mogu da se koriguju ili da ostanu iste. Ja ne vidim prostor za ublažavanje u ovom trenutku. U ovom trenutku nemamo poboljšavanje, još su nam bolnice pune. (Espreso.rs / Agencije)

Previous articleNEDELJA ĆE MARIJI RAMADANOVSKI UVEK BITI TUŽNA: Džejovoj ćerki sve je teže kako vreme prolazi, a evo o čemu ČESTO GOVORI!
Next articleNOVI SOJ KORONE POTVRĐEN I U SEVERNOJ IRSKOJ: Građani u velikom strahu, mutirani VIRUS KOSI SVE PRED SOBOM!