Može li covid-19 uzrokovati i gubitak kose?

Region

Može li covid-19 uzrokovati i gubitak kose?

Oboljeli od covida-19 mogu imati razne simptome koji se razlikuju od osobe do osobe, no kod nekih ljudi koji su se oporavili zabilježen je gubitak kose. Healthline navodi da je gubitak kose potencijalni dugoročni učinak covida-19 koji se istražuje.

Studija iz studenog 2020. godine istraživala je simptome covida-19 koji su se kasno pojavili među 63 sudionika. Njih 58 prijavilo je gubitak kose. Kosa im je počela opadati prosječno nakon 58,6 dana od zaraze.

Prema dosadašnjim istraživanjima čini se da bi okidač za ovo stanje kod pacijenata s covidom-19 mogla biti vrućica, ali i stres utječe na gubitak kose. Treba napomenuti da svatko od nas svakodnevno gubi dio kose, no to su male količine. Osoba dnevno odbaci 50 do 100 dlaka.

Međutim, u nekim slučajevima kosa koja je ispala ne zamijeni se novom, što na kraju dovodi do stanjivanje kose i ćelavih mjesta na glavi. No, treba dodati da se gubitak dlaka ne mora odnositi samo na tjeme, odnosno vlasište nego može zahvatiti i druge dijelove tijela. To se naziva alopecija.

Moguće je da je gubitak kose povezan s ozbiljnim oboljenjem covida, no potrebna su dodatna istraživanja koja bi to potvrdila. novi.ba/N1