Dr. Gajić: Do ljeta se vraćamo normalnom životu!

Region

Dr. Gajić: Do ljeta se vraćamo normalnom životu!

Pulmolog i specijalista intenzivne njege na američkoj Mayo klinici Ognjen Gajić kazao je u Pressingu kako su procjene eksperata u SAD-u, Evropi i drugim zemljama da će pandemija korona virusa do ljeta biti smanjena do mogućnosti da se vratimo normalnom životu.

Naglasio je kako se ove procjene odnose na cijeli svijet, a ne samo na razvijene zemlje.

“Vakcina je glavna stvar koja će pomoći da se završi pandemija, ali potrebno je da dvije trećine stanovništva bude imuno ili kroz prebolijevanje ili vakcinaciju da se mjere popuste. Eksperti u SAD-u, Evropi i drugim državama kažu da bi pandemija do ljeta bila smanjena do mogućnosti normalnog života, to znači da idemo na utakmice, u pozorište, na koncerte itd. To mora biti cijeli svijet zato što nas je virus naučio da granice ne postoje.

Svijet je toliko povezan da je nemoguće sakriti se ako ne uradite izvanredne javnozdravstvene mjere što je princip sistema, kao što je Novi Zeland. Iako je ostrvo, napravil su izvanredan sistem i žive normalno dugo jer su uspjeli provesti šta treba. Engleska je isto ostrvo, ali nije uspjela to da napravi”, rekao je Gajić.

U SAD-u je krenuo program vakcinacije, zemlje EU kreću u četvrtak, a i Srbija je uspjela direktnom pogodbom da nabavi vakcine ranije iako nije u EU. Bosna i Hercegovina je na čekanju, prognoze su da će stići na proljeće. novi.ba/N1