Po povratku u Njemačku nakon praznika stroge mjere i desetodnevna samoizolacija!

Region

Po povratku u Njemačku nakon praznika stroge mjere i desetodnevna samoizolacija!

Odlazak rodbini za božićne i novogodišnje praznike oduvijek je bio povezan s priličnom količinom stresa i troškova. Ove godine je situacija još gora. Kako uopće stići do odredišta na jugoistoku Europe?

Prvo i osnovno: ne idite na put ako ne morate. Treba slijediti naputke vlasti i ne putovati ako to zaista nije prijeko potrebno. Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier uvjerava građane da će se “rodbina poklonima veseliti i kad prođe opasnost od virusa”. Od putovanja naravno odvraćaju, i to ne samo apelima nego i konkretnim zabranama kretanja, i vlade zemalja europskog jugoistoka.

No to je samo teorija. U praksi svi političari znaju da uoči Božićnih praznika u smjeru jugoistoka Europe kreće lavina. Ove godine možda neće biti tako velika kao prijašnjih, ali je tu i to su se uvjerili svi oni koji su na ovaj ili onaj način posljednjih dana pokušali sa sjevera doći u ovaj dio Europe.

Bavarskom premijeru Markusu Söderu, koji i inače prednjači u prijedlozima za strože mjere, kao posljednji pokušaj odvraćanja stanovnika Njemačke da odlaze na putovanja, prije svega preko granice, je na pamet pao prijedlog uvođenja obaveznih PCR testova prilikom povratka u Njemačku. Trenutno su ovi testovi nakon povratka iz rizičnih područja nužni samo za one koji ne mogu izdržati 10 dana u samoizolaciji. I to tek nakon prvih pet dana provedenih u karanteni. Nije poznato što bi Söder htio postići ovom mjerom, ali je poznato da se one ne odnose na one malobrojne koji će ipak u neko od još otvorenih skijališta poput onih u Švicarskoj.

Bavarski premijer i mogući budući njemački kancelar je jasno na umu imao građane porijekla s jugoistoka Europe jer se pokazalo, kako je rekao, da je upravo ova grupa “gastarbajtera” nakon povratka s ljetnih praznika prouzročila nagli porast broja zaraza u svojim mjestima boravka. Söder je svoju bojazan potkrijepio vijestima o rasprodanim letovima za ovaj dio Europe upravo u vrijeme uoči Božića.

Bez obzira na to hoće li Söderu do kraja tjedna poći za rukom ovu mjeru izboriti na saveznoj razini, već su sad visoke prepreke koje su uvele zemlje koje se treba proći kako bi se stiglo kući za Božić i Novu godinu.

Na izlasku iz Njemačke austrijske vlasti sporadično provjeravaju kolone koje ulaze u zemlju. No kako se u najvećoj mjeri radi o tranzitu, do sada se nisu stvarale veće gužve kako pored Passaua tako ni pored Salzburga. superradio-minhen.de