Home Region Svi su preplašeni zbog novog soja koronavirusa: Naučnici otkrili da li je...

Svi su preplašeni zbog novog soja koronavirusa: Naučnici otkrili da li je mutacija opasna za ljude sa antitijelima!

144
0

Svi su preplašeni zbog novog soja koronavirusa: Naučnici otkrili da li je mutacija opasna za ljude sa antitijelima!

Vijest da se novi soj korona virusa širi Velikom Britanijom uznemirio je ljude širom svijeta. Britanski tim naučnika za “BBC” potvrdio je da je novi soj virusa prenosiviji za 70 odsto, ali da nije smrtonosniji.

Ravi Gupte, profesor na Univerzitetu Kembriž, objavio je istraživanje u vezi sa mutacijom korona virusa. Istraživanje Gupte navodi da kod novog soja korona virusa antitijela u krvi osoba koje su preležale korona virus nisu u potpunosti efikasna u odbrani organizma.

Trevor Bedford, biolog i genetičar iz Centra za istraživanje u borbi protiv kancera Fred Gačinson u Sijetlu deli mišljenje sa kolegom.

“Vidimo širenje nekoliko vrsta korona virusa i neke su otporne na antitijela”, objašnjava Bedford.

Kako stručanjci objašnjavaju, antitijela su programirana da se odbrane od verzije virusa koji je ranije napao organizam, ali kod mutacije njihova borba ima manji efekat. Kao i u slučaju sezonskih prehlada, svake sezone postoji drugačija verzija virusa i bez obzira što smo raniju preležali, možemo se zaraziti novom.

Njemački ministar zdravlja Jens Špan navodi da vakcina protiv korona virusa ostaje efikasna u borbi protiv mutacija.

“Na osnovu onoga što znamo i razgovora sa stručnjacima iz Evropske Unije, vakcina ostaje efikasna u borbi protiv novog soja”, kaže Jens Špan.

Nekoliko stručnjaka je ukazalo na to da razvijene vakcine za kovid 19 daju široke reakcije imunog sistema i da će antitela koja proizvedu moći da se odupru mutiranom virusu. Ipak, ne isključuju verovatnoću da će u budućnosti morati da se prilagođavaju.

“Mogućnost da će novi sojevi biti otporni na postojeće vakcine je mala, ali ne i nepostojeća“, rekao je dr Moncef Slaoui, glavni naučni savjetnik za distribuciju vakcina američke vlade za CNN.

“Nema dokaza da ova mutacija može da izbjegne vakcinu ili imuni odgovor organizma. Ali, ako se desi slučaj zaraze uprkos vakcinaciji, treba ga tretirati kao visok prioritet za genetsko sekvenciranje”, kaže Šeron Pikok, direktorka konzorcijuma The COVID-19 Genomics UK, prenosi BMJ.com. novi.ba/Žena Blic

Previous articleRuski recept za bolesna pluća koji provjereno pomaže!
Next articleUZ PAHULJE ĆEMO DOČEKATI NOVU GODINU? Poznati meteorolog najavljuje PRAVU ZIMU, pogledajte prognozu za vikend!