Home Region Mladiću (34) zbog COVID-a morali presaditi pluća: Bio je zdrav i nepušač…

Mladiću (34) zbog COVID-a morali presaditi pluća: Bio je zdrav i nepušač…

126
0

Mladiću (34) zbog COVID-a morali presaditi pluća: Bio je zdrav i nepušač…

Slovenskim liječnicima uspjela je složena operacija presađivanja pluća mlađem pacijentu oboljelom od COVID-19 kojemu su zbog te opasne bolesti bila otkazala pluća, objavio je u utorak ljubljanski Univerzitetski klinički centar (UKC).

Prema riječima predstojnika odjela za torakalnu kirurgiju te najuglednije slovenske zdravstvene ustanove Tomaža Štupnika, do uspješne transplantacije došlo je prije deset dana, a riječ je o prvom presađivanju pluća zbog posljedica infekcije COVID-19.

Operativni zahvat kojim je spašen život 34-godišnjem muškarcu, nepušaču koji je prije zaraze novim koronavirusom bio zdrav, osim što je imao blagi oblik astme, trajao je deset sati, a pacijent se sada nalazi u centru za intenzivnu skrb i u stabilnom je stanju. Inače, riječ je o već 16. operaciji presađivanja pluća u Sloveniji ove godine.

Muškarac se, kako su pojasnili liječnici u UKC-u, najprije od COVID-a liječio u jednoj od regionalnih bolnica, ali s obzirom da nije bilo pomaka u jednom je trenutku morao biti urgentno prebačen u Ljubljanu. Nakon mjesec dana dočekao je transplantaciju pluća.

Pacijenta sada po tumačenju njegovih liječnika čeka višemjesečna rehabilitacija jer mora ojačati snagu mišića koji su u mjesec i pol koliko je trajalo njegovo teško stanje izgubili većinu svoje snage.

Najprije mora ojačati snagu mišića važnih za disanje kako bi mogao disati samostalno, a onda i ostalih kako bi se mogao vratiti u normalan život, naveli su liječnici UKC-a koji su sudjelovali u operaciji. novi.ba

Previous articleOd posljedica koronavirusa preminula čuvena pjevačica: Bila je zvijezda ’80-tih!
Next articleVEOMA JE KORISNA: Svaki usisivač ima ove rupice na cijevi, ZNATE LI ČEMU SLUŽE?