Koje zemlje su zatvorile granice zbog novog soja virusa…

Region

Koje zemlje su zatvorile granice zbog novog soja virusa…

Otkriće izuzetno zaraznog soja je izazvalo haos širom svijeta, a mnogo evropske i druge zemlje su obustavile putničke veze s Velikom Britanijom, a poremećena je i trgovina uoči božićnih praznika.

Gotovo 20 zemalja – uključujući Tursku, Njemačku, Italiju, Austriju, Belgiju, Irsku i Kanadu – zabranili su letove iz Velike Britanije, a očekuje se da još zemalja donese takvu odluku. Donosimo listu zemalja koje su zatvorile granice zbog novog soja COVID-19:

Saudijska Arabija – Saudijska Arabija je obustavila međunarodne komercijalne letove na sedam dana, što je odluka koja se može obnoviti, iako strani avioni koji se već nalaze u zemlji mogu otići, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u ponedjeljak. Zaljevska država je zatvorila kopnene i pomorske granice u nedjelju. Mjere se ne odnose na kretanje robe iz zemalja gdje se novi soj COVID-19 nije pojavio, navelo je Ministarstvo u unutrašnjih poslova, a prenijela državna agencija SPA.

Kuvajt – Susjedni Kuvajt je obustavio sve komercijalne letove i zatvorio pomorske i kopnene granice u ponedjeljak do 1. januara, objavio je glasnogovornik vlade. Kuvajt je u nedjelju zabilježio ukupno 147.979 slučajeva zaraze korona virusom, uključujući 921 smrtni slučaj, uz 143.926 oporavljenih.

Oman – Oman će od utorka zatvoriti zračne, pomorske i kopnene granice na sedam dana, objavila je državna televizija. Zaključno s ponedjeljkom, Oman je imao 127.931 slučaj zaraze korona virusom, preminulo je 1.489 ljudi, a 119.745 ih se oporavilo.

Izrael – U međuvremenu je izraelska vlada odlučila da samo izraelski državljani i stranci s posebnim dozvolama, poput diplomata, mogu ući u zemlju. Oni će se morati samoizolirati u svojim domovima, osim ako putuju iz Velike Britanije, Južne Afrike ili Danske, u tom slučaju će morati odsjesti u posebno određenim hotelima za karantin. Od srijede od 14:00 sati po lokalnom vremenu svi izraelski dolazeći putnici će morati biti u karantinu od 10 do 14 dana u hotelima. Nove regulative će u početku važiti 10 dana, s mogućnošću produženja.

Španija – Španija će od utorka zabraniti svake ulaske iz Velike Britanije, isključujući španske državljane i osobe sa španskim boravkom, saopćila je Vlada u ponedjeljak. Kontrole na granici s Gibraltarom, gdje je već zabilježen najmanje jedan slučaj novog soja COVID-19, bit će pojačane, dodala je Vlada u saopćenju. Navedeno je da će zabrana ulaska za osobe bez boravka biti koordinirana sa susjednim Portugalom, koji je objavio svoju odluku kasno u nedjelju. fokus.ba/federalna televizija