ZAŠTO SU PRED BALKANSKIM GRANICAMA OGROMNE KOLONE? Potez jedne države objašnjava SVE!

Region

ZAŠTO SU PRED BALKANSKIM GRANICAMA OGROMNE KOLONE? Potez jedne države objašnjava SVE!

Austrija je uvela treće zaključavanje koje će trajati do 18. decembra što je stvorilo velike gužve na ulasku i izlasku iz te zemlje. Austrija namjerava da do 18. januara produži restriktivni režim za ulazak u zemlju, koji predviđa obavezan desetodnevni karantin za sve koji dolaze iz rizičnih zemalja.

Režim, koji je na granicama stupio na snagu od subote, a čije sprovođenje nadgleda austrijska policija potpomognuta sa 2.000 vojnika, trebalo je, prema prvim najavama da bude na snazi do 10. januara.

Nakon što je austrijska vlada odlučila da od 26. decembra do 18. januara uvede treće zaključavanje, donijeta je i odluka da se produži restriktivni režim za ulazak u zemlju.

Uredba o strogom režimu za ulazak u Austriju ističe da svako ko dolazi iz zemalja za koje važi upozorenje za putovanje, a na toj listi su sve države Zapadnog Balkana, mora u desetodnevni karantin.

Taj karantin se može prekinuti najranije nakon pet dana izolacije negativnim testiranjem o sopstvenom trošku. Pošto je donijeta odluka o zaključavanju, vlada sada želi da i restriktivne mjere na granici produži na period trajanja “lokdauna”.

Naime, 18. januara, prema aktuelnom planu, popustiće se mjere zaključavanja i tada će početi da rade škole, radnje, ali i ugostiteljstvo i kulturne ustanove. Međutim, ko želi u pozorište, bioskop, kafić, restoran moraće da se testira u okviru masovnog testiranja, koje će biti održano vikend pre popuštanja mjera.

Svi koji se ne budu testirali ostaće “zaključani” daljih nedjelju dana, izuzev đaka, koji će, testirali se ili ne, morati da se vrate u školske klupe. Strategija vlada je da se i nakon tog perioda zadrži uslov negativnog testa za posetu koncerata, manifestacija, ali prije svega odmora u nekom hotelu i slično. novi.ba