Ove mjere ukinute za Božić i Novu godinu: Slovenija donijela odluku…

Region

Ove mjere ukinute za Božić i Novu godinu: Slovenija donijela odluku…

Slovenska vlada objavila je da će za vrijeme predstojećih blagdana pod određenim uvjetima ukinuti neke restrikcije, pa se tako za Badnjak i Božić Badnjak neće primjenjivati mjera zabrane prelaska općinskih i regionalnih granica. U okviru plana mjera u vrijeme predstojećih blagdana i u slučaju povoljne epidemiološke slike neće se primjenjivati dosadašnja restrikcija kretanja na područje matičnih općina i regija.

Bit će dopušteno druženje s osobama iz najviše dva kućanstava s ukupno 6 odraslih osoba, objavila je vlada nakon sjednice. U taj broj ne računaju djeca do 15. godine starosti koja također mogu biti prisutni na takvim okupljanjima, prenosi Hina. Tradicionalnih ponoćnih misa za Božić neće biti, ali su misna slavlja dopuštena, pa će se na Badnjak smjeti održati mise sa završetkom do 20 sati jer je mjera zabrane kretanja u noćnim satima i dalje na snazi.

Takav će režim po riječima vladina glasnogovornika za covid-19 biti na snazi od 24. decembra u 12 sati do 25. decembra u 20 sati, te na Silverstrovo, od 31. decembra od 12 sati do 1. januara, ako se održi povoljnija epidemiološka situacija. Vlada je pozvala građane na “odgovorno ponašanje” i discipliniranu primjenu svih ostalih još važećih protuepidemijskih mjera.

Na snazi će u vrijeme blagdana i dalje ostati mjere kao što su zabrana okupljanja na javnim površinama, a vrijedi i zabrana prodaje i korištenja pirotehničkih sredstava. Vladin glasnogovornik istaknuo je u izjavi za novinare da se je vlada za popuštanje mjera za blagdanske dane odlučila taktikom postepenog i kontroliranog ukidanja mjera, ali uz uvjet da se zadrži trend poboljšanja epidemiološke situacije i da se svi odgovorno pridržavaju još važećih restrikcija.

Vlada je već ranije objavila da će zaposleni u javnom sektoru iduće dvije sedmice raditi od kuće, a privatnom je sektoru preporučila da se rad od kuće odredi onima koji su u stanju tako raditi, odnosno da u što većoj mjeri u tom periodu primijeni korištenje kolektivnih godišnjih odmora. novi.ba/avaz