OTKRIĆE KOJE MENJA SVE: Kada umre, čovek je svestan JOŠ NEKO VREME!

Zanimljivosti

OTKRIĆE KOJE MENJA SVE: Kada umre, čovek je svestan JOŠ NEKO VREME!

Ljudski mozak još uvek radi nakon što srce prestane, drugim rečima, mozak zna da ste mrtvi. Pokazalo je ovo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Stony Brook School of Medicine u Njujorku. Osobe koje umru ipak ostaju još neko vreme svesne svega što se oko njih događa, napominju naučnici. Oni koji su preživeli srčani udar i “vratili se” nakon kliničke smrti, često svedoče da su znali šta se oko njih događalo, čuli su i kada su lekari proglasili vreme njihove smrti, odnosno, vreme kada im je srce prestalo raditi.

Vođa istraživanja, lekar Sam Parnija sa spomenutog Univerziteta, pojasnio je kako se tokom istraživanja pokazalo da osobe koje se “vrate u život”, nakon tog iskustva, imaju pojačanu želju da pomažu drugima. “Opisivali su svoja iskustva kako su gledali lekare i medicinsko osoblje kako rade i pokušavaju da ih spasu, bili su svesni svega”, rekao je Parnia za LiveScience.

– Lekari proglašavaju vreme smrti kada srce prestane da radi, ali mozak je i dalje “živ”.

Kada se osobi sa zastojem srca daje veštačko disanje i masaža srca kako bi se vratila u život, mozak tada dobija 50 odsto potrebnog kiseonika, pojašnjava, što održava neke njegove funkcije. Moždane ćelije mogu biti aktivne još i satima nakon što srce prestane raditi, piše Daily Mail. Što duže pružate umirućem veštačko disanje i masažu srca, duže će se održavati i ta delimična moždana aktivnost, ali na usporenijem nivou. (Espreso.rs/Večernji.hr)