Evo šta je potrebno za dolazak u BiH, Srbiju i Hrvatsku za praznike: Sve što trebate znati o putovanjima za vrijeme Božića i Nove godine!

Region

Evo šta je potrebno za dolazak u BiH, Srbiju i Hrvatsku za praznike: Sve što trebate znati o putovanjima za vrijeme Božića i Nove godine!

Iako je vrijeme pandemije i preporuke kriznih štabova većine evropskih zemalja su da se izbjegavaju putovanja, BIHAMK već ovog vikenda očekuje gužve na graničnim prelazima. Već jučer su na graničnim prelazima, koje prelaze Balkanci koji se vraćaju provesti praznike u domovinama, bile gužve.

“Granični prijelazi danas izgledaju uobičajeno za ovo vrijeme godine, kao da nas očekuje tradicionalni Božićni tjedan u kojem hrvatski državljani iz raznih dijelova Europe dolaze posjetiti svoje najmilije”, zabilježile su jučer kamere kolega iz Hrvatske na Bregani.

Očigledno, isto je i kada je riječ o građanima BiH.

“Po upitima u posljednjih nekoliko sedmica, očito je da će veliki broj BH dijaspore iskoristiti božićne i novogodišnje praznike da dođu u BIH. Već se bilježe duge kolone vozila na graničnim prelazima iz Mađarske i Slovenije prema Hrvatskoj”, navode iz BIHAMK-a.

Kako ističu, za imaoce BH pasoša za ulazak u BIH nije potrebno posjedovati negativan PCR test. Također, državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore ako ulaze direktno iz svojih zemalja nisu obavezni imati test. Za sve ostale, ulazak u BIH je moguć samo uz posjedovanje negativnog PCR testa.

Državljani BIH za ulazak u Hrvatsku osim negativnog PCR testa moraju imati dokument kojim dokazuju razlog putovanja (službeno putovanje, liječenje i sl.). Za ulazak u Crnu Goru neophodno je imati ili PCR test ili serološki test ne stariji od 72 sata. Srbija od 20. decembra 2020.godine sve strance obavezuje da prilikom ulaska u zemlju moraju imati PCR negativan test ne stariji od 48 sati.

Državljani BIH bez testa mogu ući u Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

“Preporučujemo svim vozačima da se na vrijeme informišu o uslovima putovanja, kao i o stanju na graničnim prelazima. Pozovite Informativni centar BIHAMK-a na 1282 (opcija 4), a za pozive iz inostranstva +387 33 282 100 (opcija 4)”, navode iz BIHAMK-a. novi.ba/radio Sarajevo