SRBI SU JE VEKOVIMA KORISTILI UMESTO LEKOVA: Rakija je ČUDOTVORNA, leči neka od NAJGORIH OBOLJENJA!

Zdravlje

SRBI SU JE VEKOVIMA KORISTILI UMESTO LEKOVA: Rakija je ČUDOTVORNA, leči neka od NAJGORIH OBOLJENJA!

S obzirom na visok procenat alkohola u rakiji, sa njenom konzumacijom ipak trebamo biti oprezni, ali mala i pravovremena količina rakije brzo će zalečiti određene zdravstvene probleme. U nastavku vam donosimo listu tegoba koje su naši stari decienijama uspešno lečili rakijom.

1. Bol u želucu – Pojeli ste težak i masan obrok koji vam je uzrokovao bol u želucu? Prst-dva šljivovice, loze ili travarice odmah će ga umiriti.

2. Zubobolja – Gutljaj rakije držite desetak sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite. Ponovite još dva-tri puta uz mali razmak kako vam rakija ne bi previše nadražila zubno meso.

3. Grlobolja – Ako je grlobolja tj. upala grla izazvana bakterijskom infekcijom, rakija sa par kapi propolisa uspešno će dezinfikovati grlo. Takođe će pomoći topli biljni čaj sa par kašika rakije.

4. Bol u leđima – Malo rakije lagano umasirajte na bolna i ukočena leđa. Ponovite postupak nakon par sati. Za ovu namenu posebno se preporučuje komovica ili tropica, rakije koja se pravi iz ostatka grožđa nakon fermentacije, ali poslužiće vam i druge rakije.

5. Ukočen vrat – Baš kao i ukočena leđa, ukočenje vrata takođe možete sanirati rakijom na isti način.

6. Bolovi kod reumatskih bolesti – Među oboljelima od artritisa masaža rakijom često je sredstvo ublažavanja bolova u zglobovima.

7. Otekline – Rakija dokazano hladi kožu pa dobro deluje na otekline. Rakiju možete umasirati na otečeno područje ili na njega staviti oblog. Imajte na umu da rakija već nakon nekoliko minuta može nadražiti kožu zato obloge kratko držite na otečenom delu tela.

8. Loša cirkulacija – Naše bake i dedovi često su nakon buđenja čašicom rakije pokretali usporenu jutarnju cirkulaciju.

9. Urološki problemi – Rakija sa peršunom sjajan je saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

10. Mučnina u vožnji – Naravno, ovde rakija pomaže samo punoletnim suvozačima jer vozači ne smeju piti dok voze. Mnoge odrasle osobe i dalje muku muče sa mučninom prilikom vožnje, a rakija će rešiti i ovu tegobu. (Espreso.rs/Alo.rs)