“OVO JE PITANJE ŽIVOTA I SMRTI”, Švedska uvodi najstrožije mjere dosad: Oglasio se premijer, evo šta je poručio!

Region

“OVO JE PITANJE ŽIVOTA I SMRTI”, Švedska uvodi najstrožije mjere dosad: Oglasio se premijer, evo šta je poručio!

Punih deset mjeseci nakon što je koronavirus stigao u Švedsku, premijer Stefan Löfven prvi put je svojim sunarodnjacima preporučio da koriste maske za vrijeme gužvi u javnom prijevozu. Suočen s naglim porastom infekcije posljednjih dana, Löfven je u obraćanju naciji u petak popodne najavio niz novih epidemioloških mjera, no popuštanje višemjesečnog protivljenja maskama najbolje oslikava stanje u Švedskoj.

Nakon dvotjednog zatišja i stagnacije infekcije, u posljednjih tjedan dana ponovno je došlo do snažnog porasta broja novozaraženih unatoč otprilike istom broju testova (oko 270.000 tjedno). Samo u četvrtak zabilježeno je rekordnih 9659 novih slučajeva covida-19, a do petka ujutro preminule su ukupno 7993 osobe.

O razmjerima zaraze svjedoči i analiza kanalizacijskih voda u Göteborgu, u kojima je koncentracija virusnih čestica 60 puta veća nego što je bila tijekom proljetnog vala zaraze.

“Zdravstveno osoblje ne može još dugo izdržati”

“Ne možemo se uskoro vratiti u svakodnevicu. U pandemiji se radi o životu i smrti. Svatko se može zaraziti, osoba s kojom se družite može biti zaražena. Situacija je vrlo napeta, zdravstveno osoblje radi danonoćno i ne može još dugo izdržati. Ispravno je poduzeti ove mjere kako bi svi dobili potrebno medicinsku pomoć. Tako smo postupali tijekom cijele ove godine”, rekao je švedski premijer.

Ostale mjere o kojima je Löfven govorio nisu tako restriktivne kao u većem dijelu Europe, ali za švedska mjerila svakako su stroge. Broj gostiju za jednim stolom u restoranima ograničen je na četiri (dosad osam), zabranjena je prodaja alkohola nakon 20:00, ograničava se broj osoba koje mogu istodobno boraviti u zatvorenim javnim prostorima, sve javne i državne ustanove, organizacije i poduzeća moraju omogućiti rad od kuće gdje god je to moguće, odnosno prekinuti s radom do 24. siječnja ako se radi o ustanovama koje nisu esencijalne (bazeni, muzeji, sportske dvorane), a gimnazije će nastaviti s online nastavom i nakon zimskih praznika.

Financial Times izravno je pitao Löfvena tijekom konferencije za novinare zašto jednostavno ne proglasi lockdown kad već gotovo svakog tjedna donosi sve strože mjere, a švedski je premijer odgovorio sljedeće: “Sve mjere poduzimamo u pravo vrijeme. Ljudi se teško nose s dužim lockdownom. Naše odluke su u skladu s putem kojim smo odabrali krenuti. Dugoročno gledano, građani ne bi mogli podnijeti lockdown. U drugim zemljama takva mjera stvorila je socijalne napetosti. Lockdown je podnošljiv samo kraće vrijeme. Vjerujemo da će mjere koje smo upravo objavili polučiti učinak”.

Osim visoke stope smrtnosti – trenutačno u Švedskoj svakog dana s covidom-19 umire oko 60 osoba – širenje zaraze pojačava pritisak na ionako napregnuti zdravstveni sustav. U stockholmskim bolnicama u jednom je trenutku prije desetak dana ostalo samo nekoliko slobodnih mjesta na odjelima intenzivnog liječenja. Pritom problem nisu ni kreveti, ni respiratori, nego osoblje koje je na rubu snaga još od proljetnog vala koronavirusa. U međuvremenu je podignut stupanj pripravnosti u bolnicama u glavnom gradu Švedske, pa se stanje donekle popravilo.

“Najvažnija je mjera da se ne održavaju privatne zabave i okupljanja. Izvan doma i radnog mjesta postoji značajan rizik od zaraze, čak i ako se nalazite na otvorenom. Zato ovim mjerama želimo obuhvatiti što je moguće više situacija. Dvije osobe u teretani nisu problem, ali razmak mora biti veći nego u trgovinama. Uvijek treba tražiti situacije u kojima nema gužve”, rekao je Johan Carlson i dodao još jednu zanimljivu informaciju – maske će se građanima dijeliti besplatno. (Index.hr)