Naše bake se kunu da ovaj trik provjereno djeluje: Sve mrlje sa bijelog veša odmah nestaju!

Zanimljivosti

Naše bake se kunu da ovaj trik provjereno djeluje: Sve mrlje sa bijelog veša odmah nestaju!

U nastavku pročitajte kako da uz pomoć jednog sastojka vratite bjelinu vešu i očistite veš mašinu. Vjerovatno vam se bar jednom desilo da kupite bjeli veš koji nakon nekoliko pranja promjeni boju i postane sivkast ili požutio.

Sigurno ste se tada uhvatili za glavu i posegnuli raznim hemikalijama za izbjeljivanje veša. Međutim,naše bake i domaćice znaju za jedan trik sa sirćetom koji zaista čini čuda.

Vraća bjelinu i omekšava veš – Alkoholno sirće je odličan prirodni izbjeljivač koji će požutjelom ili sivkastom vešu vratiti bjelinu kao kad je tek kupljeno. U mjericu za tečni deterdžent ulijte malo sirćeta, stavite ga u bubanj zajedno s vešom i uključite mašinu na program na koji inače perete bijeli veš. Na ovaj način ćete ukloniti vidljive mrlje od znoja ili dezodoransa s omiljenih majica.

Kod tvrdokornih mrlja odjeću natopite u vrućoj vodi i dodajte pola čaše sirćeta. Ostavite nekoliko sati da dobro upije, a potom uobičajeno operite u mašini. Osim što uklanja mrlje i vraća bjelinu odjeći, alkoholno sirće odlično omekšava veš, i to bez štetnih hemikalija koje se nalaze u omekšivačima. Ulijte sirće u odjeljak za omekšivač. Nemojte brinuti za miris, nestaće tokom pranja.

Smanjuje talog deterdženta i čisti veš mašinu – Ako često primjećujete tragove deterdženta na odjeći, i to najčešće onoj tamnoj, alkoholni sirće će riješiti i taj problem. Mjericu za tečni deterdžent do pola napunite sirćetom, stavite u bubanj zajedno s odjećom, bilo tamnom ili šarenom, i uključite mašinu. Sirće će na taj način smanjiti taloženje deterdženta na odjeći koja će nakon pranja biti bez i jedne mrlje.

Osim toga, sirće je efikasno sredstvo za čišćenje veš mašine od kamenca, neugodnih mirisa i plijesni. Mjericu napunite sirćetom i stavite je u prazan bubanj, a u odjeljak za deterdžent stavite malo sode bikarbone i uključi program pranja na najvišoj temperaturi, te pustite da odvrti cijeli ciklus.

Postupak ponovljajte jednom mjesečno jer čista veš mašina je potrebna za čist veš. Sirće pomaže i protiv statičkog elektriciteta koji se pojavljuje na vunenim džemperima. stil.rs