MINISTAR SE OGLASIO, SADA JE I DEFINITIVNO: Pojavio se NOVI SOJ KORONE! Ovo je njegovo ime i SVIREP JE!

Region

MINISTAR SE OGLASIO, SADA JE I DEFINITIVNO: Pojavio se NOVI SOJ KORONE! Ovo je njegovo ime i SVIREP JE!

Južna Afrika identifikovala je novu varijantu koronavirusa koja pokreće drugi talas zaraza, izjavio je tamošnji ministar zdravlja Zveli Mkize, samo nekoliko dana nakon što je Britanija saoopštila kako je takođe pronašla novu varijantu covida-19.

“Sazvali smo ovaj sastanak kako bismo saopštili da su naši genetičari identifikovali novu varijantu virusa SARS-CoV-2, koju smo trenutno nazvali varijantom 501.V2”, napisao je na Tviteru Mkize.

“Prikupljeni dokazi snažno sugerišu da ovaj soj kod nas pokreće drugi talas pandemije”, dodao je. U Južnoj Africi je do sada zabeleženo više od 900.000 infekcija covidom-19 i 24.000 smrtnih slučajeva. U poslednjih nekoliko dana u toj državi se beleži oko 10.000 novozaraženih dnevno, dok se početkom novembra ta brojka kretala oko 1200.

Svetska zdravstvena organizacija istakla je danas da je u kontaktu s južnoafričkim stručnjacima koji su identifikovali novu varijantu. Dodala je kako za sada nema naznaka da je došlo do promena u načinu ponašanja novog soja virusa. (Espreso.rs/Kurir.rs)