Home Region DA LI ĆE BITI SNEGA U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI? Dolaze nam hladni dani,...

DA LI ĆE BITI SNEGA U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI? Dolaze nam hladni dani, evo kakva nas prognoza očekuje za praznike!

189
0

DA LI ĆE BITI SNEGA U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI? Dolaze nam hladni dani, evo kakva nas prognoza očekuje za praznike!

Sudeći po poslednjim prognozama meteorologa male su šanse da ćemo u Novu 2021. ući sa snegom, ali je izvesno da nas narednih desetak dana čeka magla. Ona, nažalost, u urbanim sredinama znači i povećano aerozagađenje.

Iako smo ranijih godina već navikli da decembar bude u pravoj zimskoj atmosferi sa snegom, po tvrdnjama meteorologa Nedeljka Todorovića, proći će bez snežnih padavima, ali i bez znatno niže temperature.

– Što se tiče novogodišnje noći, još je nezahvalno prognozirati kako će biti vreme i da li će biti snežnih padavima, ali u narednih sedam do osam dana, odnosno do 23-24. decembra, neće biti ni zahlađenja, ni toplijeg vremena, ali nas očekuje magla u jutarnjim satima, a ponegde i u većem delu dana – rekao je Todorović.

Trenutne temperature u Srbiji, kako je dodao, iznad su prosečnih vrednosti za ovo doba godine. U subotu, prvog dana vikenda, kako prognozira, pojačaće se jugoistočni vetar koji će početkom naredne sedmice u košavskom području uskomešati maglu i oblačnost, tako da će biti vedrije vreme, “ali bez značajnije promene temperature”.

– Između 25. i 28. decembra očekuje se kratko zahlađenje i naoblačenje s padavinama. Sneg će tada padati na planinama, dok će u nižim predelima verovatnoća padavina biti 50 odsto. Eventualno u noćnim satima, a negde i u jutarnjim, moglo bi da bude snega u nižim područijima, ali je u Vojvodini i u Beogradu mala šansa da će se zadržati, ako ga uopšte bude. Nakon 28. decembra, očekuje se malo toplije vreme i generalno do početka januara ne očekuje se ozbiljnije zahlađenje sa snegom – smatra Nedeljko Todorović, zaključujući da nas tokom prvog meseca 2021. godine očekuje promenljivo vreme sa smenom kiše i snega, “ali još nije poznato koliki će intenzitet zahlađenja biti i da li će ono prouzrokovati više snega”.

Đorđe Đurić, takođe poznati meteorolog, na svom Fejsbuk profil objavio je predviđanje vremenskih prilika za narednih desetak dana i konstatovao da nas u tom periodu i dalje očekuje vreme “bez snega i prave zime na vidiku, iako smo 1. decembra ušli u klimatološku zimu”.

– Ovo je najduža moguća vremenska prognoza za koju možemo biti sigurni. Vreme je za sada stabilno i suvo, nema izgleda za padavine u narednih desetak dana. Magle će biti više u nizijama, što će izazvati inverziju da temperature bude viša na planinama nego u nižim predelima. Kako nas vreme očekuje u novogodišnjoj noći ipak ćemo moći sigurnije da prognoziramo tek za nekoliko dana – pojašnjava Đurić.

Konačno, poznati novosadski meteorolog Marko Čubrilo predviđa da bi sneg u Srbiji mogao da počne da pada tek posle Božića po gregorijanskom kalendaru. On je u svojoj objavi na Fejsbuku naveo da se u oko 22. decembra, kada počinje kalendarska zima, očekuje prolazno pogoršanje vremena uz manje zahlađenje, ali da nakon 25. decembra “rastu šanse da dođe do konkretnijeg zahlađenja sa snegom u nizijama”.

– Na žalost svih koji priželjkuju pravi zimski ugođaj za doček Božića po gregorijanskom kalendaru, to je sve manje verovatno, jer bi se naš region sve do oko 27. decembra nalazio u relativno toplom jugozapadnom vazdušnom strujanju te bi bilo svakako pretoplo za sneg u nizijama. Naravno da još uvek moguće da cela sinoptika malo “požuri” i da hladan vazduh do nas stigne ranije, ali zasad to deluje malo verovatno. Oko 24. decembra se računa na jače pogoršanje uz kišu, sneg na planinama i jak južni i jugozapadni vetar. Znatno veće šanse za sneg se javljaju posle 26. decembra kada modeli simuliraju probijanje hladnog vazduha i nad naš deo Evrope uz sekundarnu ciklogenezu nad Jadranom. Takav razvoj sinoptike bi nam mogao doneti prvi pravi sneg u nizijama ove zime – zaključio Čubrilo u svojoj objavi.

Ono što je izvesno, bez snega i kiše kao prirodnih prečišćavača vazduha, sudeći po ovoj vremenskoj prognozi za narednih desetak dana, Srbiju čeka povećano aerozagađenje.

– Kada meteorolozi najave toplotnu inverziju, da je temperature viša na planinama nego u nižim područijima, to znači smanjenje vazdušnog pritiska i zadržavanje magle u nizijama. S obzirom na prognozirane niže temperature u nizijama, što će prouzrokovati i pojačano grejanje, to znači i povećanje kondenzacije vazduha, ali i koncentracije PM suspendovanih čestica u vazduhu, koje se u vidu smoga zadržavaju nad urbanim sredinama – kaže Biljana Mladenović, stručnjak za kvalitet vazduha u valjevskom Zavodu za javno zdavlje. srbijadanas.com

 

Previous articleAUSTRIJA! Razmatraju treći lokdaun! Izvesno novo zaključavanje odmah posle Božića!
Next articleVuk viđen na lokaciji gdje nije bio 60 godina, lovci pozvani da ga ne ubiju!