OVO JE CELA SRBIJA ČEKALA: Petar Kočović otkriva TAČAN DATUM kraja KORONA VIRUSA! EVO KADA PRESTAJE!

Region

OVO JE CELA SRBIJA ČEKALA: Petar Kočović otkriva TAČAN DATUM kraja KORONA VIRUSA! EVO KADA PRESTAJE!

Profesor Petar Kočović dosad nepogrešivo prognozirao, koristeći matematičke modele i Gausovu krivu. Nedelja 15. avgust 2021. dan je koji treba zaokružiti crvenom bojom. Naime, tada će Srbija moći da kaže da se izborila sa koronom i da je epidemija ove bolesti konačno gotova.

Ovo na osnovu matematičkih modelai Gausove krive, prognozira profesor informacionih tehnologija Petar Kočović, koji je i do sada, gotovo nepogrešivo, predvideo kretanje ove zaraze i kod nas i u svetu.

Objašnjavajući kako je došao baš do 15. avgusta, istiće da ćemo do tada imati bar još dva ključna trenutka. Naglašava da završetak epidemije zavisi, pre svega, od nas i poštovanje mera, ali i od toga kako će se pokazati vakcina protiv kovida 19.

– Poslednjih dana primetan je pad novozaraženih od korone u Srbiji i ukoliko se nastavi ovaj trend, možemo očekivati da ćemo 23. ili 24. decembra izaći crne zone, odnosno najzad ćemo imati manje od 1.000 novozaraženih na 100.000 stanovnika – kaže Petar Kočović.

Kao sledeći važan datum izdvaja 20. februar.

– Ukoliko budemo poštovali sve propisane mere, posebno za predstojeće praznike, završetak trećeg talasa korone u Srbiji možemo očekivati oko 20. februara. Tada ćemo moći malo da predahnemo – rekao je on.

Profesor Kočović naglašava da sve može da se pokvari tokom predstojećih praznika, koje su epidemiolozi već označili kao vreme visokog rizika i prelomnog trenutka za treći talas.

Na pitanje da li je 15. avgust fiksiran kao datum kraja korone u Srbiji, objašnjava da se ovoliko unapred moraju u obzir uzeti i nepredviđene okolnosti, te je moguće odstupanje od nekoliko dana gore-dole. Kočović ističe da je optimista, ali da svakako treba biti oprezan sa predviđanjima, posebno kada je u pitanju završetak epidemije.

– Nije dobro ni prerano proglasiti kraj epidemije, to može imati ozbiljne posledice. Recimo, Slovenija je letos 22 dana bila bez nozaraženih, pa su brže-bolje proglasili završetak pandemije. To je bila greška i sada, kada ni sami ne znaju kako da se izbore sa koronom, nikakve mere, pa ni najstrože, ne pomažu – zaključio je profesor. (Espreso.rs/Srpski Telegraf)