Home Zdravlje OVIH 11 STVARI UNIŠTAVAJU VAŠ IMUNITET: Mnogi ih svakodnevno RADE, a ni...

OVIH 11 STVARI UNIŠTAVAJU VAŠ IMUNITET: Mnogi ih svakodnevno RADE, a ni ne znaju koliko su LOŠE!

154
0

OVIH 11 STVARI UNIŠTAVAJU VAŠ IMUNITET: Mnogi ih svakodnevno RADE, a ni ne znaju koliko su LOŠE!

U ove dane, možda više nego ikad, važno je da pripazimo kako to možda narušavamo sopstveni imunositem, a da nismo ni svesni toga

Zaboravljate da su klice svuda oko nas – Sada je, više nego ikad, bitno da ne dirate površine koje su možda kontaminirane virusima i bakterijama, upozorava dr Sanjai Sinha, direktor zdravstvenog programa Weill Cornell Medicine u Njujorku. On kaže da je dobro nositi rukavice kad dodirujemo rukohvate u prodavnicama, mobilni telefon, dugmiće u liftu, šipke u prevozu… I koliko god je moguće, izbegavajte blizak kontakt s drugima u javnom prostoru, pišu na sajtu TheHealthy.com.

Ne perete ruke dovoljno često – Virusi i bakterije se zavlače doslovno svuda, pa morate da pazite da su vam ruke uvek čiste, savetuje dr Sinha. Perite ih redovno sapunom i toplom vodom, a ako niste u prilici, poslužiće i neko dezinfekciono sredstvo.

Niste dovoljno oprezni kad putujete – I mada većina sada ne putuje često kao pre, treba znati da su avioni i hoteli veliki izazov za imunitet jer su izvor zaraznih mikroorganizama. Kad jednog dana opet bude bezbedno putovati avionom, ne zaboravite da sa sobom ponesete vlažne antibaterijske maramice kojima ćete prebrisati stočić, sedište i držače za ruke u avionu. I u hotelu uradi isto sa daljinskim upravljčem, stolom, telefonom…

Preterujete sa suplementima – Mnogi od nas uzimaju previše minerala i vitamina u želji da se zaštite od bolesti, pa i od kovida 19, ali to može da bude kontraproduktivno. Previše vitamina C, recimo, preko 1.000 miligrama dnevno, može da napravi probleme s bubrezima i crevima. Takođe, previše suplemenata može da vas oslabi umesto da vam ojača imunitet.

Pijete antibiotike na svoju ruku – Antibiotici služe za borbu protiv bakterija i ne deluju protiv prehlade i virusa. Ako ih uzimate pogrešno ili previše, postaćete imuni na njih, a uz to mogu i da unište dobre bakterije u našem telu, kaže dr Sinha. Tada naš imunitet postaje ranjiv. Istraživanja su pokazala da oni koji uzimaju antibiotike za hronična oboljenja jesu u većem riziku da im imunitet oslabi.

Pijete mnogo alkohola – Čaša vina s vremena na vreme jeste zdrava, ali previše alkohola narušava imunitet jer može da izazove razne upale i naruši zdravlje.

Previše ste se osamili – I mada je socijalna distanca poslednjih meseci poželjna kako bismo se sačuvali od zaraze koronom, ljudi koji su usamljeni duže vreme u većem su riziku da se razbole i da im se poremeti imunitet.

Ne pijete dovoljno vode – Imunitet može da bude ugrožen ako ne unosite dovoljno vode svakog dana, a posebno ako dehidrirate. Pijte vodu iako niste žedni, i to najmanje osam čaša na dan.

Jedete previše slatkiša – Previše šećera blokira vaš imunisistem da radi kako treba i izaziva upale. I slatka pića treba izbegavati, pa je zato najbolje piti vodu, nezaslađene čajeve, limunadu s medom…

Ne spavate dovoljno – Manjak sna ne donosi samo umor i iscrpljenost već i slabi imunitet, pa smo podložniji infekcijama i prehladama. Zato gledajte da svaku noć spavate makar sedam, osam sati i idite ukrevet do 23 sata.

Pod velikim ste stresom – Hronični stres slabi imunitet jer je tada vaše telo u grču, spremno da se brani, pa se luče hormoni zbog kojih vaš odbrambeni sistem može da oslabi. Gledajte da pronađete izvor stresa i da ga makar umanjite ako već ne možete da ga eliminišete. (Espreso.rs/Nova.rs)

Previous articleOve stvari u kući prizivaju NESREĆU I NEIMAŠTINU, ODMAH IH BACITE: Skoro svi ih čuvaju, ALI NIJE DOBRO!
Next articleZA NJU NEMA KRIZE! DOK ESTRADA KUKA, JANA UŽIVA U LUKSUZU! Sunča se u Dubaiju, a sad pokazala i figuru nakon što je SMRŠALA 20 KG!