Njemačka objavila datum kada je planiran početak vakcinacije!

Region

Njemačka objavila datum kada je planiran početak vakcinacije!

Njemačka planira da počne vakcinaciju protiv koronavirusa 27. decembra, najavilo je danas Ministarstvo zdravlja, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Federalni ministar zdravlja Jens Spahn obavijestio je ministre zdravlja o odobrenju i dostavi BioNTech vakcine. To znači da će vakcine protiv novog koronavirusa biti dostupne u federalnim državama 27. decembra”, navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Prioritet u imunizaciji će imati korisnici domova za njegu. Njemačka čeka odobrenje vakcine od Evropske medicinske agencije (EMA), koja će o tome da li će dozvoliti vakcinu kompanija “BioNTech” i “Pzifer” odlučivati 21. decembra.

Ove dvije kompanije su vakcinu poslale na odobrenje EMA 30. novembra. Otkako se pojavio u Kini krajem prošle godine, koronavirus odnio je više od 1,64 miliona života u 191 zemlji i regionu u svijetu.

Više od 74 miliona slučajeva zaraze je registrovano u svijetu, a oporavljeno je skoro 42 miliona ljudi, pokazali su podaci Univerziteta “Johns Hopkins” u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sjedinjene Američke Države, Indija i Brazil ostaju najpogođenije zemlje kada je riječ o zaraženima, a Evropa se nalazi u jeku drugog talasa. fokus.ba