Dr Kon progovorio o policijskom času za Novu godinu, evo kad očekuje kraj pandemije!

Region

Dr Kon progovorio o policijskom času za Novu godinu, evo kad očekuje kraj pandemije!

Dr Predrag Kon govorio je u Jutarnjem programu na TV Prva o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, kao i kada očekuje da će doći do olakšanja u Srbiji. Vest da PCR testovi poskupljuju mnoge je zatekla, ali kako je za TV Prva istakao dr Predrag Kon, to nije pitanje za jednog epidemiologa.

“Bilo je govora unazad par mjeseci. To je razrešeno tako što je odvojena ona cena za strane državljane i Srbe. Kada smo počeli da radimo testiranja, to je bilo po ceni koja je najniža i često je bilo govora da se ništa ne dobija time”, kaže i da tu treba računati transport i ostale ekonomske stvari za koje on nije stručan.

“Razmišljanja o cijeni nisu u fokusu razmišljanja jednog epidemiologa, to stvarno nije bila tema pri donošenju odluke”, rekao je.

Djeluje da se situacija stabilizuje, da li je zaista tako, dr Kon kaže da još uvijek nije vrijeme za opuštanje.

“Jeste, postoji zaravnjenje, ali oprezan sam. Mi sada mnogo više pratimo odnos prijema i otpuštenih u bolnicama. Juče se brojka spustila na 130, još uvijek je više prijema nego otpusta. Kada se taj broj izjednači, i bude više otpusta od prijema, možemo malo da se smirimo.Zdravstveni sistem je pod nevjerovatnim pritiskom, jedino može da se mjeri sa ratnim stanjem, nijedna prirodna nepogoda ne bi ovako nešto napravila, ovako kriznu situaciju, ni zemljotres, ni požari… Ovo je isto prirodna katastrofa i najjači udar za zdravtsveni sistem.”

Bliže se praznici, mnogi su već zakupili vikendice na planinama, da li će se poštovati mjere za Svetog Nikolu, slavu koju obilježava najveći broj Srba i kako spriječiti veća okupljanja, dr Kon kaže:

“Može se stati na put, ali je to teško prihvatljivo. Vidjeli smo kako je kada imate policijski čas, ali je to teško prihvatljivo. Aspekt medicinskog Kriznog štaba i ostalih iz Štaba je po prirodi stvari suprotan. Potpuno drugačije gledamo, a ono što ‘izađe’ je zajednička odluka. Medicinski Krizni štab će uvijek bit uzdržan ako odluke nisu u skladu sa onim što predlažemo”, ističe.

Žurke se ipak dešavaju, da li je to znak da su nam potrebne restriktivnije mjere, epidemiolog kaže da o tome tek treba odlučivati.

“Odgovor je – vidjećemo. Ako neko misli da medicinski Krizni štab živi pod nekim diktatom, grdno se vara. To nije istina. Same sjednice nisu prijatan događaj, svi smo na istom zadatku, neko čuva privredu, neko zdravstvo i ako se uzajamno napadamo, ništa nismo uradili. Ako neko ne razumije da za Svetog Nikolu treba ozbiljno da slavi, on je zaštitnik doma, da nije trenutak za ogromno veselje, ništa nije shvatio. Čuvajte se ljudi i slavite mnogo intenzivnije i sa više duha, to bih preporučio”, kaže dr Kon.

A kada će doći to dugoočekivano olakšanje, dr Kon kaže:

“Već sam se opekao u vreijme svinjskog gripa. To je ekstremno teško predvidjeti, zavisi od podataka koji se unose. Ne znam da objasnim kako ja to pratim. Živjećemo sa koronom to je sasvim sigurno, poslije ovako velikog talasa i vakcine koju treba da dobijemo, malo je vjerovatno da bi ovu situaciju trebalo da imamo posleij ljeta. Na proljeće bi već trebalo da imamo ‘nižu’ situaciju. To samo pretpostavljam”, zaključio je dr Kon. (Mondo.rs)