Home Region Elektori potvrdili: Joe Biden je novi predsjednik SAD-a!

Elektori potvrdili: Joe Biden je novi predsjednik SAD-a!

135
0

Elektori potvrdili: Joe Biden je novi predsjednik SAD-a!

Glasanje elektora potvrdilo je rezultate izbora za predsjednika Sjedinjenih Država koji su održani 3. novembra. Joe Biden novi je predsjednik SAD-a

Elektori, njih 538 koji čine Elektorski kolegij, okupili su se u ponedjeljak u svih 50 saveznih država i okrugu Kolumbija kako bi formalno dali svoje glasove za predsjednika Sjedinjenih Država.

Ovaj proceduralni korak dolazi u trenutku kada još uvijek aktualni predsjednik Donald Trump odbija priznati izbore i nastavlja iznositi neutemeljene tvrdnje o njihovom namještanju i širokoj prevari birača.

Biden je osvojio 302 elektorska glasa prema do sada potvrđenim glasovima, dok je Trump osvojio 232. Broj glasova koji je potreban da bi kandidat postao predsjednik je 270.

Očekuje se da će Biden, čija je razlika u glasovima nad Trumpom premašila sedam miliona, potvrditi svoje obećanje da će biti predsjednik svih Amerikanaca, bez obzira na to za kojeg su kandidata glasali. Prijenos predsjedničkih ovlasti sa Trumpa na Bidena po protokolu bi trebao biti održan na svečanoj inauguraciji 20. januara naredne godine. klix.ba

Previous articleKo će naslijediti Angelu Merkel?
Next articleTuga velika, Brena ne prestaje da plače za njim: Bio je emotivno i milo biće!