Naslovnica Region STIŽE LI KRAJEM DECEMBRA VRHUNAC EPIDEMIJE ILI I U NOVU GODINU IDEMO...

STIŽE LI KRAJEM DECEMBRA VRHUNAC EPIDEMIJE ILI I U NOVU GODINU IDEMO S MASKAMA!

16
0

STIŽE LI KRAJEM DECEMBRA VRHUNAC EPIDEMIJE ILI I U NOVU GODINU IDEMO S MASKAMA!

Posljednjih dana uveliko se može čuti kako vrhunac epidemije Covid-19 možemo očekivati krajem godine. Činjenica jeste da se pooštravanjem epidemioloških mjera u našoj zemlji smanjuje broj novozaraženih, no, nažalost, smrtnih ishoda je više, ali medicinski stručnjaci iz ove oblasti ne žele davati prognoze o toku epidemije Covid-19.

Na pitanje o eventualnom vrhuncu epidemije s krajem godine, epidemiologinja dr. Aida Pitić iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo odgovara za Oslobođenje kako se radi o neutemeljenim tvrdnjama.

-To je sve toliko neutemeljeno i bez naučnih dokaza. Činjenica je da na osnovu broja testiranih imamo pad potvrđenih Covid infekcija. Čim se ljudi pridržavaju mjera prevencije, biće manje Covid-19 infekcija, a i drugih respiratorskih infekcija zato što imamo ličnu zaštitnu opremu. Nosimo maske, fizički smo udaljeni, ako se provjetravaju prostori, to su sve preduslovi za smanjenje broja respiratornih infekcija i Covid-19, kaže dr. Pitić naglašavajući da ako se ne budemo pridržavali, imaćemo povećanje ne samo Covid-19 nego i drugih infekcija.

Kako ćemo provesti praznike, još se ne zna, no u susjedstvu se naziru pojačane mjere.

-Građani nisu poštovali pozive nadležnih na distanciranje i nošenje maski, zbog čega je u Srbiji infekcija u poslednjem mesecu eksplodirala, pa su nove restriktivne mere jedino rešenje. Građanima Srbije će verovatno biti ograničeno kretanje pred novogodišnje praznike. Istovremeno, nove mere ograničavanja ulaska u zemlju biće uvedene za one koji bi se vratili iz dijaspore, najavio je jučer u Beogradu dr. Predrag Kon.

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da je Hrvatska najgora po broju aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika. Na pitanje kakva je situacija sa sezonskom gripom u Kantonu Sarajevo, dr. Pitić odgovara kako do sada u Zavodu za javno zdravstvo KS-a nemaju prijavljenih slučajeva gripe

Podsjećamo, prvi Balkanac u svijetu koji je primio vakcinu je Zlatan Ibradžić. Ističe da je sve prošlo bez problema i da se već sutradan vratio radnim zadacima. Čak je bio i u operacionoj sali od 10 sati jer je po struci ljekar – hirurg. hayat.ba