MANDARINE SU ČUDO PRIRODE: Kada vidite šta čine vašem zdravlju, odmah ćete kupiti 2 kile!

Zdravlje

MANDARINE SU ČUDO PRIRODE: Kada vidite šta čine vašem zdravlju, odmah ćete kupiti 2 kile!

Mandarine su bogate vitaminom C, štiti naš imunitet u sezoni prehlada, a one nam pomažu i u održavanju vitke linije. Ako ih do sada niste redovno konzumirali, postoje brojni razlozi zašto bi to trebalo da učinite.

Vitka linija – Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju preporučuje se i mandarina koja je sastavom slična narandži: obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijumom, a tu su i vitamini B grupe i kalcijum, magnezijum, cink, bakar i gvožđe.

Snižava loš holesterol – Istraživanja su pokazala da koža mandarina sadrži hranjive sastojke koje učinkovito snižavaju loš holesterol, objavljeno je u časopisu Diabetes.

Idealne za pripremu obroka – Mandarina je namirnica koju možete koristiti i u raznim jelima, pogotovo svežim voćnim salatama. Sok mandarine možete koristiti i u pripremi jela od testenine kao i u pripremi kolača. Isto tako, sok mandarine možete koristiti u pripremi jela sa piletinom ili ribom.

Prija koži – Od mandarina možete napraviti i masku za lice za zdraviji i blistaviji izgled kože, piše Ordinacija. Uzmite 4 kriške mandarine, odstranite semenke i izmiksajte u blenderu sa kašičicom jogurta i kašičicom meda. Nanesite na lice i vrat i ostavite neka deluje 10 do 20 minuta. Dobro operite lice, a masku možete koristiti dva puta nedeljno ako imate masnu kožu te jednom nedeljno ako imate suvu i normalnu kožu.

Popravlja raspoloženje – Mandarine mogu popraviti vaše raspoloženje. Miris mandarine pomaže kod stresa, depresije i ansioznosti.

Teže mandarine su bolje – Kada kupujete mandarina birajte one teže jer sadrže više vode i soka. Kako ne bi izgubile vredne nutrijente, mandarine držite podalje od direktnog svetla. (Espreso.rs/Republika.rs)