DŽINGSENG: kineska magija koja leči IMPOTENCIJU!

Zanimljivosti

DŽINGSENG: kineska magija koja leči IMPOTENCIJU!

Džinseng je koren sa dugom listom zdravstvenih prednosti, a blagotvorno deluje protiv raka, dijabetesa, umora, protivupalno; poboljšava kognitivne funkcije, imunitet i cirkulaciju. Poznat je i kao sredstvo za poboljšanje potencije. Postoji mnogo različitih vrsta džinsenga.

Azijski džinseng (đavolski grm, korejski džinseng, lat. Panax ginseng C. A. Meyer) biljna je vrsta iz porodice Araliaceae. Uglavnom raste u planinskim i šumskim područjima u Koreji, u severoistočnoj Kini, istočnom Sibiru, odnosno Dalekom istoku Rusije. Posebno je cenjen u kineskoj tradicionalnoj medicini.

Beli i crveni:

Visokokvalitetan divlji džinseng postiže vrlo visoku cenu, zreo koren znatno je jeftiniji i manje je kvalitetan. U Severnoj Americi raste američki džinseng (Panax quinquefolium L.). Koren se bere kada je biljka stara od tri do šest godina. Komercijalno su dostupne dve vrste džinsenga. Beli džinseng proizveden sušenjem korena na vazduhu i crveni džinseng proizveden izlaganjem korena vrućim parama, nakon čega se suši. Te dve vrste imaju različit sastav aktivnih supstanci.

Džinseng je već dugo godina predmet istraživanja, koja su utvrdila da sadrži triterpenske saponine (džinsenozidi), eterično ulje, polisaharide, poliacetilene, fenolne supstance, trigliceride, masne kiseline, aminokiseline, peptide, pektine, sterole, bjelančevine i mineralne tvari te vitamin C i B-kompleks. Reč džinseng u prevodu znači “svelekovita čovekolika biljka”, što ukazuje na to da ima široko polje delovanja.

On je adaptogen jer poveća otpornost na fizički, hemijski i biološki stres, a potpomaže vitalnosti organizma. Učinak se vidi nakon nekoliko nedelja korišćenja. Uz to ima kortikosteroidno delovanje koje takođe pomaže kod izloženosti virusima, temperaturnim oscilacijama, stresu, naporu u sportu, zračenju, povećava rad nadbubrežne žlezde. Nekoliko istraživanja je pokazalo i da džinseng ima antioksidativno delovanje, štiti ćelije i organe, uključujući srce i krvne sudove.

Za psihomotorne sposobnosti:

U Kini je džinseng glavni sastojak za lečenje se*sualne impotencije, a na Zapadu je vrlo cenjen za očuvanje kognitivnih sposobnosti i poboljšanje psihomotornih sposobnosti (koncentracija, učenje). (Espreso.rs/Gloria.hr)