Home Region Procurio plan tvrdog lockdowna u Njemačkoj: Od srijede se zatvara gotovo sve...

Procurio plan tvrdog lockdowna u Njemačkoj: Od srijede se zatvara gotovo sve osim nužnih trgovina!

78
0

Procurio plan tvrdog lockdowna u Njemačkoj: Od srijede se zatvara gotovo sve osim nužnih trgovina!

Blaže mjere koje su na snazi bile do sada nisu polučile rezultat pa se ide u zaoštravanje. Predstavnici savezne i pokrajinskih vlada bi na današnjem sastanku trebali dogovoriti uvođenje dodatnih, strožih mjera zatvaranja, a mediji u nedjelju javljaju kako u te mjere spada i zatvaranje maloprodaje s nekim izuzecima, prenosi “Jutarnji“.

Prema nacrtu dokumenta savezne vlade, na koji se pozivaju mediji, od srijede, 16. decembra do 10. januara bio bi zabranjen rad trgovina s izuzetkom prodavaonica potrepština za svakodnevnu upotrebu i ljekarna. Rad bi bio dozvoljen bankama, poštama i benzinskim crpkama. Istodobno bi bila ukinuta obveza prisutnosti na nastavi u školama.

Nove strože mjere uključuju i zabranu rada frizerima i salonima za masažu. Daljnje mjere uključuju i zabrane javnih okupljanja za doček Nove godine, a u privatnom krugu će biti dopušteno okupljanja do najviše 5 osoba ne uključujući djecu.

Savezna vlada objašnjava da su nove mjere potrebne jer dosadašnje nisu polučile rezultate.

„Mi još uvijek bilježimo konstantno visok broj novozaraženih svaki dan“, stoji u dokumentu.

U Njemačkoj su od početka novembra već na snazi mjere zatvaranja koje uključuju zabranu rada ugostiteljskih objekata kao i kulturnih i sportskih ustanova. Neke savezne zemlje poput Bavarske i Saske su već uvele strože mjere.

Cilj današnjeg sastanka kancelarke Angele Merkel i premijera saveznih pokrajina je usklađivanje mjera na saveznoj razini jer se žele izbjeći prevelike razlike u mjerama među pojedinim pokrajinama. haber.ba

Previous article“Nakon što je dedo umro, baba je i pored 3 sina, 3 snahe i 7 unučadi ostala sama da živi…”!
Next article(VIDEO) BLIZNAKINJE IZ SARAJEVA SINOĆ NASTUPILE ZAJEDNO U ZVEZDAMA GRANDA, žiri u šoku: Evo šta su uradile!