Hrvatski naučnici: Bez vakcinisanja epidemija neće nestati!

Region

Hrvatski naučnici: Bez vakcinisanja epidemija neće nestati!

Trideset doktora i naučnika poručilo je u nedjelju, u otvorenom pismu hrvatskoj javnosti, da bez vakcinisanja protiv koronavirusa epidemija neće nestati, istaknuvši da su na temelju strogih naučnih ispitivanja uvjereni da će sve odobrene vakcine biti učinkovite i sigurne.

“Na temelju strogih ispitivanja koja se provode prije puštanja vakcine u upotrebu, a prema rigoroznim pravilima medicinske i naučne zajednice te regulatornih agencija, mi smo uvjereni da će sva odobrena vakcine protiv covid-19 biti učinkovite i sigurne te da će rizik od njihovih ozbiljnih nuspojava biti sveden na najmanju moguću mjeru”, istaknuli su potpisnici pisma, među kojima je i naučnik Ivan Đikić.

Naučnici i doktori upozoravaju da bez vakcinisanja, kao i bez poštivanja pravilnih epidemioloških mjera, ova pandemija neće nestati nego će posljedično duže trajati i uzrokovati dodatne ljudske i ekonomske gubitke za građane Hrvatske, prenosi Hina.

“Pravilno vakcinisanje osigurava zaštitu od infekcije za pojedince, a procjepljivanje populacije može dovesti do stvaranja kolektivnog imuniteta. Iz navedenih razloga, ali i zbog nedostatka učinkovitije terapije, smatramo vakcinisanje protiv covid-19 najboljim načinom za zaštitu ljudi”, navodi se u izjavi.

Naučnici i doktori iz Hrvatske i inostranstva ustvrdili su da je koronavirus opasan i visokozarazan, a da je rizik od ozbiljnih nuspojava vakcinisanja nemjerljivo manji od komplikacija uslijed bolesti covid-19 za svaku životnu dob.

“Mnogo je ljudi neodlučno hoće li se vakcinisati ili ne zbog mogućih nuspojava. Važno je shvatiti da vakcina aktivira imuni sistem i ‘uči’ ga prepoznavanju virusa na siguran način. Stoga ono djeluje kao ‘lažna’ infekcija, što pomaže stvaranju imuniteta protiv koronavirusa SARS-COV-2, ali može i izazvati prolazne nelagode”, pojašnjavaju.

Kažu i da su vakcine protiv covida-19 razvijene brže nego i jedna druga vakcina na svijetu, te da razumiju interes javnosti za njih i pitanja koja se o njemu postavljaju. Ipak, navode da je njihovo povjerenje u razvijene vakcine utemeljeno na rezultatima naučnih ispitivanja, a da se vakcine koja će se koristiti u Hrvatskoj testiraju i odobravaju prema najstrožim sigurnosnim kriterijima Evropske unije.

Mnoge nuspojave poput lokalnog crvenila, povišene tjelesne temperature i umora zapravo su normalne posljedice nakon svakog vakcinisanja, odnosno očekivana aktivacije imunog sistema, ali se one se ne smatraju težim nuspojavama, pojašnjavaju naučnici.

“No, kako bi se rizik od ozbiljnih nuspojava smanjio na najmanju moguću mjeru, provode se opsežne i rigorozno kontrolirane kliničke studije na desetinama hiljada dobrovoljaca”, kažu.

Dodaju da i nakon odobravanja vakcine, primjenu vakcina kontinuirano kontroliraju regulatorna tijela te se pri eventualnim pojavama ozbiljnijih nuspojava vakcinisanje ograničava ili obustavlja. Na kraju izjave, istaknuli su da kao naučnici i članovi zdravstvene zajednice jednoglasno podržavaju i preporučuju službeni Program vakcinisanja u Hrvatskoj, prema usklađenom rasporedu i prioritetima, kako bi se zaštitili od mogućih teških posljedica bolesti.

Izjavu su potpisali naučnici: Ana Barač, Ivan Đikić, Magdalena Grce, Danka Grčević, Stipan Jonjić, Vanda Juranić Lisnić, Tomislav Kelava, Vladimir Krajinović, Astrid Krmpotić, Pero Lučin, Krešimir Luetić, Igor Mezić, Bojan Polić, Iskra Pusić, Kristijan Ramadan, Ivana Novak Nakir, Marija Santini, Vlatko Silobrčić, Mihaela Skobe, Saša Srića, Ivana Šmit, Igor Štagljar, Tihomir Štefanec, Janoš Terzić, Andrej Trampuž, Boris Ujević, Siniša Volarević, Domagoj Vučić, Oliver Vugrek te Felix Wensveen. fokus.ba/fena