Home Zdravlje OVI VITAMINI I MINERALI SU ŠTIT KOJI BRANI OD KORONE Radulović otkrio...

OVI VITAMINI I MINERALI SU ŠTIT KOJI BRANI OD KORONE Radulović otkrio kolika količina je potrebna ZA SPAS ZDRAVLJA!

166
0

OVI VITAMINI I MINERALI SU ŠTIT KOJI BRANI OD KORONE Radulović otkrio kolika količina je potrebna ZA SPAS ZDRAVLJA!

Koliko su važni minerali i vitamini u podizanju imuniteta i zaštiti od infekcija, a posebno od kovida-19, objašnjava prof. dr Tomislav Radulović, epidemiolog i specijalista za imunizaciju.

“Što se tiče kovida, dobro je uzimati selen, magnezijum, a izuzetno je važno uzimati probiotike svakog dana. Kaže se da, ako se probiotici redovno koriste, onda imate znatno manju šansu da se razbolite od korone i veliku šansu da, ukoliko obolite, imate blažu kliničku sliku”, preporučuje prof. dr Tomislav Radulović, epidemiolog i specijalista za imunizaciju. Kao veoma efikasan izdvaja vitamin C koji jača imuni odgovor organizma i treba ga uzimati do 2.000 miligrama dnevno i vitamin D.

“Posebno je vitamin D važan zimi kada se ne izlažemo Suncu pa veliki broj ljudi može da ima nedostatak ovog vitamina koji je veoma bitan za sprečavanje ozbiljne kliničke slike kovida, ali ga treba uzimati u velikim dozama. Mnogi stručnjaci, među kojima i imunolozi, kažu da treba piti 5.000 međunarodnih jedinica, a neki čak savetuju i 10.000 međunarodnih jedinica”, ističe profesor i dodaje:

“U tom slučaju, ako dođe do infekcije, ona će biti blažeg oblika, što je posebno važno za stareije koje imaju i druge bolesti i piju silne lijekove, a veoma su ugroženi od korone”.

Koja hrana sadrži ove vitamine i minerale, koja je izvor probiotika?

Važno je znati da sledeća grupa namirnica probiotike, žive mikrobne sastojke: kombuha (kombuča), jogurt, jabukovo sireće, kiseli kupus, kiseli krastavčići, miso supa, kefir, tempeh i meki sirevi. Izvori selena su: govedina, jagnjetina, svinjetina, ćuretina, piletina, džigerica, tunjevina, brazilski orasi, jaja, sir, integralne žitarice, beli luk. Primera radi,jedno jaje u prosjeku sadrži 13.9 mcg selena, porcija od 100 grama sira sadrži oko 15 mcg ovog minerala.

Preporučene doze selena:

deca – od rođenja do 6 mjeseci: 15 mcg od 6 do 12 mjeseci : 20 mcg djeca od 1 do 6 godina: 20 mcg djeca od 7 do 10 godina: 30 mcg dječaci od 11 do 14 godina: 40 mcg djevojčice od 11 do 14 godina: 40 mcg

odrasli – Muškarci preko 15 godina: 55 mcg Žene preko 15 godina: 55 mcg Trudnice: 60 mcg Dojilje: 70 mcg.

Namirnice koje sadrže vitamin C: šipak, peršunov list, paprika – svejža, crna ribizla, ren, kelj, mirođija, karfiol, jagoda, limun, keleraba i pomorandža. Doktor je napomenuo da, ukoliko se unosi dovoljno ovog vitamina iz hrane, suplementi i nisu dovoljni.

Izvori magnezijuma su: crna čokolada, avokado, riba, zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi i žitarice.

Preporučene dnevne doze magnezijuma:

deca – do 3 godine: 40-80 mg 4-6 godina: 120 mg 7-10 godina: 170 mg

odrasli – muškarci: 270-400 mg žene: 280-300 mg trudnice: 320 mg dojilje: 34 0mg.

Vitamina D ima u: ribi, punomasnim mlečnim proizvodima, goveđoj jetri, sojinom mlijeku, jegulji i ribljem ulju.

Preporučena dnevna doza za zdrave, odrasle osobe je 200-40 0IU. U terapiji stanja izazvanih nedostatkom ovog vitamina koriste se znatno veće doze. Kod oštećenja jetre ili bubrega potrebno je uzimati aktivan oblik vitamina D.

Vitamine B grupe sadrže: džigerica, bubrezi, mlijeko, meso, jaja, sirevi, ribe i školjke. tempeh (namirnica od fermentisanog sojinog zrna).

Primera radi, dnevne preporučene doze jednog od vitamina iz grupe, B3 su:

odojčad – od rođenja do 6 mjeseci: 2 mg od 7-12 mjeseci: 4 mg

djeca – Djeca 1-3 godine: 6 mg Djeca 4-8 godina: 8 mg Djeca 9-13 godina: 12 mg Djeca 14-18 godina: 14-16 mg

odrasli – Muškarci 19 godina i stariji: 16m g Žene 19 godina i starije: 14 mg Trudnice: 18 mg Dojilje: 17 mg.

Na potrebne količine vitamina utiče ishrana, izloženost stresu, zdravstveno stanje kao i upotreba određenih lekova. (Espreso.rs/Novi.ba)

Previous articleZALEPITE DVA PRSTA NA STOPALIMA: Momentalno će se desiti nešto POTPUNO ZAČUĐUJUĆE!
Next articleOVO JE ZNAK DA VAM OTKAZUJU PLUĆA: Nikako, ALI NIKAKO ne zanemarite ovo! Deluje naivno, a MOŽE BITI FATALNO!