(VIDEO) OVA KINESKINJA JE ZBOG KORONE ZAVRŠILA U ZATVORU: Sada je hrane kroz CEVČICU U STOMAKU!

Region

(VIDEO) OVA KINESKINJA JE ZBOG KORONE ZAVRŠILA U ZATVORU: Sada je hrane kroz CEVČICU U STOMAKU!

Kineska novinarka Žang Žan (37), koja je uhapšena zbog kritičkih tekstova u vezi sa time kako su vlasti rešavale pandemiju korona virusa u Vuhanu, navodno je žrtva lošeg tretmana. Kako tvrde svetski mediji, nju hrane pomoću cevčice koju su joj ubacili u stomak, a ruke su joj vezane kako ne bi mogla da je izvadi, navodi se u izveštaju.

Žanova štrajkuje glađu u zatvoru u blizini Šangaja, a uhapšena je još u maju zato što je navodno širila raspravu i uznemiravala javnost tokom svojih izveštaja na društvenim mrežama i vlogovima, prenose svetski mediji.

Njen branilac Žang Keke kazao je juče da ju je posetio dan pre toga i rekao da nije u dobrom stanju.

– Nosila je debelu pidžamu sa pojasom oko struka, leva ruka joj je bila vezana napred, a desna pozadi. Rekla je da su joj ubacili cevčicu u stomak i da je vezana kako je ne bi izvadila – ispričao je njen advokat i dodao da je 24 sata dnevno u okovima.

 

– Pored glavobolja, vrtoglavica i bolova u stomaku, takođe oseća bol u ustima i grlu i rekla mi je da je to najverovatnije upala zbog toga što su joj ubacili cevčicu u stomak – objasnio je advokat.

Žangova je formalno optužena prošlog meseca da je slala “lažne informacije putem poruka, snimaka i drugih medija putem interneta, koristeći Vičeta (WeChat), Tvitera (Twitter) i Jutjuba(YouTube)”.

– Takođe je prihvatala intervjue za strane medije kao što su “Free Radio Asia” i “Epoch Times” i u tim razgovorima maliciozno spekulisala o epidemiji COVID-19 u Vuhanu – stoji u saopštenju tužilaštva, koje traži da se ona osudi na četiri do pet godina robije.

Njen branilac je rekao klijentu da je njeni porodica i prijatelji mole da prestane sa štrajkom glađu, ali je ona to odbila. (Espreso.rs / The Guardian)