STIŽE NOVA RUSKA VAKCINA: Evo šta se sve ZNA O NJOJ!

Region

STIŽE NOVA RUSKA VAKCINA: Evo šta se sve ZNA O NJOJ!

Fabrika “Medsintez” iz Sverdlovske oblasti pravi svoju vakcinu protiv virusa korona “Ural”, koja će biti efikasna u borbi protiv bilo kojih vrsta kovid-19, pa čak i onih koji se mogu pojaviti u budućnosti, izjavio je predsednik Upravnog odbora “Medsinteza” Aleksandar Petrov.

– Uzet je u obzir evolutivni proces virusa, vakcina je napravljena na poseban način. To je potpuno nova tehnologija, dakle reč je o inovativnoj vakcini -, rekao je Petrov, istakavši da bi vakcina trebalo da bude hipoalergena.

Prema njegovim rečima, vakcina je dobijena metodom genetičkog inženjeringa i za njenu proizvodnju nije potreban virusni patogen i druge komponente i elementi, povezani sa infektivnim patogenom, prenosi Sputnjik.

Petrov dodaje da su u toku pretklinička ispitivanja vakcine “Ural” na miševima, nakon čega će “Medsintez” započeti klinička ispitivanja. Vakcina će se moći transportovati i čuvati na temperaturama od +2 do +8 stepeni u tečnom obliku, što pojednostavljuje proces transporta.

U avgustu je Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo prvu vakcinu na svetu za prevenciju kovid-19, koju je razvio Naučno-istraživački centar “Gamaleja”, podseća Sputnjik.

Vakcina je nazvana “Sputnjik Ve” (Sputnik V). Vakcina se zasniva na proučenoj i provernoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata. (Espreso.rs / Tanjug)