Dr Udovičić: Umiru i mladi i stari, ni španska groznica nije ovako izgledala!

Region

Dr Udovičić: Umiru i mladi i stari, ni španska groznica nije ovako izgledala!

-Umiru i mladi i stari, scene iz bolnica se teško mogu opisati, često ništa ne možemo da uradimo – upozorio je danas dr Ivo Udovičić, iz VMC Kraburma.

On je u dramatičnom govoru na pres konferenciji Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa u 15 časova istakao da je ovaj virus toliko opasan, da “ni španska groznica nije ovako izgledala”.

– Kad je u pitanju klinička slika, ja vas molim da uvijek razgovarate sa onima koji su uz te pacijente. Što se tiče kliničke slike u odnosu na jul i april, ona je ista, ali je sada sve deset puta više i teže – kazao je on.

Ljekar je rekao da ne pitate “salonske ljekare” koji će reći da je ovo samo grip.

– Ovo čovječanstvo ne pamti nikad. Ja mogu da vam kažem kako izgleda kada jedan mlad čovjek umire. To ostavlja traume na sve nas. Uglavnom umiru stariji zbog komorbiditeta. Imamo veliki broj i mladih i starijih. Ništa ne možemo da uradimo, za ovu boelst nema lijeka. Postoji samo vaksina i ništa više – naveo je dr Udovičić.

Doktor sa VMC Kraburma istakao je da su mjere koje se sada donose “iznuđene”, te da su one osnovne tri najefikasnije.

– Ja bih pozvao mlađu populaciju neodgovornih ljudi. Ako nemaju milosti prema zdravstvenim radnostima, onda neka bar imaju samilosti prema svojim ukućanima, onim starijim koji umiru. Kad legnu u bolnicu onda su svi zainteresovani kako da im pomognu, a tada ne mogu da im pomognu – kazao je on i apelovao da ne dođu u tu situaciju.

Dr Udovičić je istakao i da će Karaburma nastaviti dalje, ali da je veliki dio ljekara zaražen.

– Imali smo 15 ljekara na liječenju. Najteže je kad liječite nekoga koga poznajete i to sve treba preživjeti – ističe on.

Doktor je rekao da “spremaju doček Nove godine”.

– Okitili smo je, stavili smo masku i vizir i svi ste dobrodošli – naveo je on.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković rekao je da se kriva zaravnila i da se vide efekti mjera.

On je potvrdio da se dnanas na sjednici Kriznog štaba raspravljalo o novim mjerama – obaveznom negativnom PCR testu za ulak u Srbiju i karantinu, i da će se, kako je “Blic” pisao, o tome nastaviti rasprava na sjednici u ponedjeljak.

– Vi znate da smo mi prethodne mjere oročili do 15. decembra i te mere nadalje stoje. Imamo drugi vikend koji je pod tim rigoroznim mjerama. Naravno da smo pričali o svim problemima – istakao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

On je naglasio da racionalno pokušavaju da naprave analizu brojki te da ovo što su imali mjere do sada daju određeni rezultat.

– Nemamo frapantan broj zaraženih. Mi smo se sad ustalili u velikm brojkama, nalazimo se u samom piku epidemije o čemu smo pričali u prethodnih 7 dana – kazao je on i dodao da pad broj zaraženih neće biti brz.

Imamo očekivani povratak građana, istakao je on i rekao da su razgovarali kako da obezbijede najbolje moguće i ustavom zagarantovane postupke za sve građane Srbije.

– To je njihova sloboda i sigurno da će postojati određeni vid uslova. nakon konsultacija koje ćemo imati tokom vikenda za ponedjeljak je zakazana sjednica Kriznog štaba gdje će se donijeti odluka – istakao je Gojković. novi.ba