Home Region (VIDEO) Dirljiv govor kancelarke: Angela Merkel se skoro kroz suze obratila građanima...

(VIDEO) Dirljiv govor kancelarke: Angela Merkel se skoro kroz suze obratila građanima Njemačke!

149
0

(VIDEO) Dirljiv govor kancelarke: Angela Merkel se skoro kroz suze obratila građanima Njemačke!

Njemačka kancelarka Angela Merkel želi strože mjere u borbi protiv koronavirusa nakon Božića. To je jasno dala do znanja na jučerašnjem sastanku u Bundestagu.

– Trgovine odjeće bi trebalo zatvoriti do 10. januara, školske praznike treba produžiti ili školsku nastavu nastaviti digitalnim putem. Adventski štandovi s kuhanim vinom, koliko god bili važni i lijepi za božićno vrijeme, sad ne pomažu. Važno je da porodice proslave Božić, ali i da budemo oprezni. Ako se nekome dogodi da mu ovaj Božić bude posljednji s bakom ili djedom, mogao bi imati osjećaj da nije dovoljno učinio jer nije smanjio kontakte ili se pridržavao mjera. To ne želimo dopustiti – poručila je Angela Merkel te istaknula kako i dalje smatra pogrešnim otvaranje hotela zbog rodbine koja stiže u posjetu za Božić.

Podsjetila je na sastanak s premijerima njemačkih država održan 29. septembra kad je u jednom danu bilo 1.827 slučajeva, 352 zauzeta kreveta za intenzivnu njegu i dvanaest mrtvih. Sada je to 20.815 slučajeva, 3.500 više nego prije sedam dana, 4.257 zauzetih kreveta za intenzivnu njegu i 590 smrtnih slučajeva. Iz ovoga se zaključuje jednostavno: “Broj kontakata je previsok, smanjenje kontakata nije dovoljno”.

Kancelarka smatra kako je pandemija izazov kakvog Njemačka ranije nije poznavala.

– Ova posebna situacija zahtijeva posebno djelovanje. Vladina zadaća je ublažiti posljedice pandemije i osigurati socijalnu koheziju – rekla je Merkel.

Prema medijskim izvještajima, savezne države pod vodstvom CDU-a žele pokrenuti sazivanje konferencije premijera njemačkih saveznih država. Kako izvještavaju Ntv i RTL, pozivajući se na krugove iz vlada saveznih država, premijeri će se sastati u nedjelju kako bi razgovarali o pooštravanju “zaključavanja”.

Nakon Nacionalne znanstvene akademije Leopoldina, sve je više političara koji se zalažu za drastična ograničenja u borbi protiv velikog broja infekcija nakon Božića. Premijer Sjeverne Rajne -Vestfalije Armin Laschet rekao je Njemačkoj agenciji dpa kako je potreban pravi preokret godine kako bi se razvila perspektiva prema većoj normalnosti.

Od Božića do kraja praznika u Novoj godini, Njemačka će najvjerovatnije biti pod “Lockdownom”. Šteta za mogućnosti obrazovanja djece, kao i za privredu i radna mjesta manja je nego u bilo koje drugo doba godine. Udruženje njemačkih gradova, vrijeme za “zaključavanje” nakon Božića također smatra idealnim. Vodeći njemački virolozipozivaju na zaključavanje prije Božića i upozoravaju na posljedice popuštanja na božićne dane. fokus.ba

Previous articleSEBASTIJAN KURC ZAPREPASTIO SVET NAJNOVIJOM IZJAVOM: Potpuno iskren i BRUTALAN, rekao je OVO!
Next articlePOTREBNO JE DA SE DRUŠTVO ZATVORI, LJUDI: Šokantna izjava NEMAČKOJ MINISTRA ZDRAVLJA!