Svi koji prime rusku vakcinu morat će da se odreknu ove 2 stvari!

Region

Svi koji prime rusku vakcinu morat će da se odreknu ove 2 stvari!

Primaoci ruske vakcine Sputnjik V moraju da se suzdrže od alkohola prije i poslije imunizacije, rekla je juče šef Ruske službe za bezbjednost potrošača i nadzor Rospotrebnadzor Ana Popova. Savjeti Ane Popove slijede preporuke potpredsednice vlade Tatjane Golikove da se 42 dana izbegavaju alkohol i imunosupresivi jer se vakcina daje u dvije doze sa 21-dnevnim razmakom, piše “The Moscow Times”.

“Unos alkohola mora da prestane najmanje dvije nedelje prije imunizacije”, rekla je Popova za ” Radio Komsomolskaya Pravda” pa dodala da bi primaoci trebalo da se suzdrže od alkoholnih pića “42 dana nakon prve injekcije”.

“Stvara se imunitet i o tome treba voditi računa”, dodala je pa apelovala na Ruse:

“Ako želimo da ostanemo zdravi i imamo snažan imunološki odgovor, nemojte da pijete alkohol”.

Rusi su među najvećim svjetskim potrošačima alkohola uprkos tome što je od 2003. zabilježen pad potrošnje. Popova je savjetovala i da vakcinisani ne puše prije i poslije vakcinacije, jer duhanski dim iritira pluća i lsabi imuni odgovor.

Šef državnog istraživačkog centra Gasmaleja koji je razvio Sputnjik V rekao je da, iako ne treba piti alkohol prije i poslije primanja vakcine, “jedna čaša šampanjca nikada nikome nije naškodila”.

Vakcinacija je u Rusiji počela prošlog vikenda uprkos tome što je Sputnjik V još u fazi postregistracionih kliničkih ispitivanja radi utvrđivanja bezbjednosti vakcine. Naučnici koji su razvili vakcinu kažu da je ona zasnovana na adenovirusu i da je 95 odsto efikasna protiv virusa. Stručnjaci procenjuju da je oko 100.000 Rusa vakcinisano do sada. novi.ba/žena Blic