Home Zdravlje OVO SU 2 PRVA SIMPTOMA MIOMA MATERICE: Žene, obratite pažnju DOK NIJE...

OVO SU 2 PRVA SIMPTOMA MIOMA MATERICE: Žene, obratite pažnju DOK NIJE KASNO, AKO OVO UOČITE – TRK GINEKOLOGU!

142
0

OVO SU 2 PRVA SIMPTOMA MIOMA MATERICE: Žene, obratite pažnju DOK NIJE KASNO, AKO OVO UOČITE – TRK GINEKOLOGU!

Miomi se najčešće javljaju u 30-im i 40-im, a najčešći simptomi su neredovan ciklus i obilne menstruacije.

U nekim slučajevima, kada miom preraste svoju prokrvljenost, može uzrokovati akutnu bol. Simptomi zavise i od položaja mioma, pa tako miom koji raste na zadnjoj strani maternice može uzrokovati zatvor.

Tačan uzrok pojave mioma struka još uvijek nije utvrdila, ali vjeruju kako je najodgovornija ipak genetika. Hormoni estrogen i progesteron mogu podsticati njihov rast.

Liječenje:

Rutinskim ginekološkim pregledom može se utvrditi prisutnost mioma i obično ih je više. Nadalje, ako miom ne uzrokuje neugodne simptome, a žena ne planira trudnoću, neke pacijentkinje odluče da ih ne žele lečiti. U tom slučaju je važno redovno odlaziti na kontrole kako bi se pratio njihov eventualni rast.

Ako se odlučite za liječenje, opcije su razne, od hormonalne terapije koja će ublažiti simptome do hirurškog uklanjanja mioma. Važno je naglasiti da je, jednom kad ste ih dobili, velika vjerovatnoća da će se oni vratiti.

“Raspitaj se kod ginekologa o uzimanju vitamina D ili ekstrakta zelenog čaja. Istraživanja su pokazala da oni suzbijaju rast mioma”, savjetuje dr. Ašer-Valš. novi.ba

Previous articlePozivala je na nenošenje maski, a onda su joj tri člana porodice umrla od korone!
Next articleKĆERKA ŽELJKA MITROVIĆA UŽIVA U LJUBAVI SA RUSKIM MILIONEROM: Priredio joj VELIKO SLAVLJE, a svi samo u njega gledaju!