VAŽNO UPOZORENJE ZA NOVU GODINU! Dr Srđa Janković savjetuje: Ovo je jedini način da se dočeka 2021.

Region

VAŽNO UPOZORENJE ZA NOVU GODINU! Dr Srđa Janković savjetuje: Ovo je jedini način da se dočeka 2021.

Imunolog Srđa Janković pozvao je građane da smanje sve kontakte van svog domaćinstva i da Novu godinu dočekaju sa porodicom bez okupljanja. On je naveo da su okupljanja sa razlogom zabranjena.

“Cilj mera koje su na snazi je da se spreči pogoršanje situacije, zatim da se stabilizije stanje, a tek onda počne da se poboljšava. Još je rano pričati o poboljšanju situacije, ali je važno da ne vidimo više pogoršanje. Od toga će zavisi predlozi daljih mjera. Naglasak nije samo na pooštravanju mjera, već da se sprovode mjere koje su na snazi”, naglasio je Janković.

On je ukazao da je na snazi mjera zabrane okupljanja, ali da su rezervacije rasprodate za doček Nove godine u klubovima, restoranima, kafićima.

“To ne ide jedno sa drugim. Apelujem na građane da poštuju mjere i preporuke. Ako se budemo okupljali samo ćemo Novu godinu već na početku učiniti lošijom nego što želimo da bude”, rekao je on.

Ističe da se ne može računati na kolektivni imunitet kao zaštitu i da to može da promijeni samo vakcina.

“Uzdanje u kolektivni imunitet sada ne pomaže već samo maska, distanca i ne okupljati se”, rekao je on i dodao da je velika stvar što je u Velikoj Britaniji odobrena vakcina i što je počela vakcinacija.

Napominje da vakcinu ne treba gledati kao “čarobni štap”. Ima ljudi koji misle da će vakcina da sve riješi, ali i onih koji smatraju da je vakcina najveće zlo. I jedna i druga krajnost, kako kaže Janković, nisu dobre. novi.ba