Reakcije pacijenata koji su prvi primilu vakcinu protiv korone: “Svjetlo na kraju tunela”

Region

Reakcije pacijenata koji su prvi primilu vakcinu protiv korone: “Svjetlo na kraju tunela”

Velika Britanija prva je evropska zemlja koja je započela masovnu vakcinaciju protiv korona virusa, a prvi pacijenti, uglavnom oni starije životne dobi, dočekali su cijepljenje s oduševljenjem. Dr. Hari Shukla među prvima je od stotinjak pacijenata koji su se cijepili u Newcastleu. Kaže kako je za njega to bila privilegija.

“Ponosan sam što sam imao tu privilegiju da učestvujem u ovoj izutetno značajnoj aktivnosti. Ne uzimam to zdravo za gotovo jer stotine osoba je radilo na ovoj vakcini danonoćno kako bi osigurali cjepivo i spasili ljudske živote”, naglasio je Shukla, prenosi BBC.

Ovaj pacijent je rođen u Ugandi a u Veliku Britaniju dolazi 1974. godine. Bio je direktor jedne organizacije koja je promovirala rasnu jednakost, Tyne and Wear Racial Equality Council, a zbog predanog rada dobio je titulu Heroj grada Newcastlea.

Htio je upotrijebiti svoj status u zajednici kako bi drugima prenio da je vakcina sigurna.

“Vrlo je važno da je primite, sve je odlično, način na koji je proizvedena, sav taj posao koji je napravljen, ovo je najbolja vakcina koju ćete primiti”, dodao je Shukla.

Jack Vokes, 98, boluje od karcinoma a u bolnici se nalazi već pet sedmica. Uskoro ide kući. Kao prvi pacijent koji je cijepljen u Bristolu, Vokes kaže da je bio veoma uzbuđen. Budući da je živ, kako je naveo, sada se nada kako će češće moći viđati članove porodice, uključujući unuke.

“Nadam se da ćemo do sredine sljedeće godine živjeti normalno”, ističe Vokel.

Prva pacijentkinja koja je primila Pfizerovu vakcinu bila je Margaret Keenan, 91, rekla je kako je to bio njen najbolji rani rođendanski poklon, a ono čemu se najviše raduje je činjenica da će nakon mjeseci razdvojenosti sada moći da provodi vrijeme s najbližima. Aubrey Bass, 96, se također raduje skorom druženju s porodicom.

“Bilo je jako tužno biti sam”, rekao je, dodaši kako je 2020. bila najgora godina u njegovom životu.

Zdravstveni radnici širom Velike Britanije bili su također među prioritetnim grupama uključenima u program masovne vakcinacije protiv korona virusa. Medicinska sestra Joanna Sloan, 28, kaže kako je ponosna jer je prva osoba u Sjevernoj Irskoj koja je primila Pfizerovu vakcinu.

“Ovo se čini kao zadnja prepreka da zaštitim samu sebe i sve oko mene”, kazala je za BBC.

Želi da se njena porodica, pogotovo petogodišnja kćerka, ponose s njom. Mick Newel, tehničar iz operacione sale iz bolnice Salford Royal, koji je početkom godine zaražen korona virusom, prisjeća se boravka u bolnici kao prilično potresnog iskustva. Kolege s intenzivne njege su se o njemu brinuli devet dana.

Što se tiče vakcinacije, smatra kako je to svjetlo na kraju tunela, prenosi N1. fokus.ba