DR JANKOVIĆ: JAVNOST MORA BITI UPOZORENA! Evo šta najavljuje za DECEMBAR!

Region

DR JANKOVIĆ: JAVNOST MORA BITI UPOZORENA! Evo šta najavljuje za DECEMBAR!

UKC Niš se zbrinjavaju pacijenti iz ovog grada, okolnih mjesta, ali i i veći gradova ukoliko se za tim javi potreba. Prema posljednjem preseku u 15 sati 9. decembra u Srbiji je potvrđeno još 7.804 novih slučajeva zaraze, 54 je preminulo, a na respiratorima je 319 osoba.

Koliko je situacija teška, za RTS je govorio dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju ovog kliničkog centra.

“KC Niš će imati dovoljno mjesta da primi sve pacijente, ali predviđanja koja smo imali prije mjesec dana se u poslejdnje 2-3 nedelje nažalost ostvaruju. Broj zaraženih u Nišu je enormno veliki, juče 320, to je kao da u Beogradu imate više od 2.500 zaraženih dnevno”, kaže dr Janković.

Veliki je pristisak na kovid ambulante, gotovo su popunjeni kapaciteti. Ispomoć su dobili od Vojne bolnice, ima i prostora u Čairu, ali tamo idu lakši pacijenti.

“Mi gotovo da nemamo pacijente koji ne zahtjevaju kiseoničku potporu”, upozorio je dr Janković i objasnio kako stoje stvari i zašto je u trećem talasu teža klinička slika kod pacijenata.

“Brojke su neumoljive. Ovde trenutno imamo najteže obolele pacijente, gotovo svi su životno ugroženi. Više od 1.200 pacijenata je u okolini Niša i to su sve pacijenti sa upalama pluća”, ističe.

Da li je pacijenti kasno javljaju, da li je to još uvijek problem?

“Bilo bi nepošteno optužiti ljude da se kasno javljaju. Jednostavno, brojke su jako velike, to je proporcija koja je svuda u svijetu ista. Imate 10,15, nekada i 20 odsto pacijenata koji zahtevaju hospitalizaciju, 5-10 njih koji će zahtjevati intenzivno liječenje, mortalitet je svuda isti. Nažalost iz tolikog broja zaraženih, normalno je očekivati da će veliki broj razviti težu sliku”, kaže i dodaje da je logično da će jedan procenat radije ostati na kućnom liječenju, ali ne može se odgovornost prebaciti na pacijente da se ne javljaju na vreme.

“Ovaj talas se mora zadržati. Sada je mogućnost vakcinacije realna stvar, moramo izdržati decembar koji je nezgodan zbog nekih naših navika. Javnost mora biti upozorena da bilo kakve posjete i slavljenje Svetog Nikole predstavljaju epidemiološku bombu, ali bukvalno bombu, sa 8.500 pacijenata koji leže, sa više hiljada njih u jedinicama intenzivne njege… Mora se uputiti javna kampanja za mjere prevencije i afirmativna, javna kampanja vezano za vakcinaciju da se ove sulude, potpuno izmišljene priče o bojazni od vakcinacije moraju anulirati”, ističe dr Janković. (Mondo.rs)