Angela Merkel dobila pismo vodećih znanstvenika, traže strogo zatvaranje…

Region

Angela Merkel dobila pismo vodećih znanstvenika, traže strogo zatvaranje…

Dvadeset i osam članica i članova njemačke znanstvene akademije Leopoldine obratilo se vladi Angele Merkel pismom u kojemu traže da se od 14. prosinca uvedu drastične mjere ograničenja javnog života u toj zemlji kako bi se suzbila pandemija koronavirusa

Vodeći njemački znanstvenici iz različitih područja, od matematike i kemije preko različitih grana medicine pa sve do političkih i društvenih znanosti, u pismu upozoravaju kako razvoj pandemije zabrinjava, potkrepljujući to podatkom da je zbog koronavirusa u 2020. u Njemačkoj preminulo više ljudi nego prethodne 2019. u prometnim nesrećama.

Navode kako je i u Njemačkoj, kao i u mnogim drugim zemljama, zdravstveni sustav preopterećen, a učinkovito praćenje kontakata više nije moguće dok se karantena ne provede u pravom smislu te riječi. Iako smatraju da je prijeko potrebno da se što prije započne s cijepljenjem, dok se to ne dogodi, traže da se u cijeloj zemlji uvedu stroga ograničenja.

‘Od 14. prosinca 2020. obvezno školovanje treba ukinuti i poticati ljude da rade od kuće. Od 24. prosinca 2020. potrebno je zatvoriti sve trgovine koje ne prodaju hranu, lijekove i ostale osnovne namirnice. Društvene kontakte potrebno je ograničiti na najmanje moguće skupine’, pišu znanstvenici iz Leopoldine.

Potpisnici pisma napominju da vrijeme božićnih blagdana zbog pojačanih društvenih kontakata predstavlja veliku opasnost za daljnje pogoršanje zaraze. No oni ujedno pružaju priliku da se situacija popravi jer društvo funkcionira sporije. ‘Obrazovne ustanove su na praznicima, proizvodna aktivnost u tvrtkama znatno je smanjena. Ovo je prilika koja bi nam mogla olakšati zaustavljanje pandemije’, ocjenjuju znanstvenici, prenosi Tportal.

Konkretno, od 14. prosinca predlažu uvođenje sljedećih mjera:

maksimalno smanjiti profesionalne i privatne kontakte
u pravilu organizirati rad od kuće
u saveznim državama u kojima je stanje lošije odmah prekinuti obvezno školovanje
zaustaviti sve grupne aktivnosti na području sporta i kulture
Od 24. prosinca 2020., pa barem do 10. siječnja 2021. godine, javni bi život u cijeloj Njemačkoj trebao biti obustavljen.

Mjere koje predlažu su sljedeće:

zatvoriti sve trgovine osim onih s osnovnim namirnicama
produžiti božićne blagdane u obrazovnim ustanovama do 10. siječnja 2021.
izbjegavati putovanja i veća okupljanja tijekom cijelog tog razdoblja
na strogi minimum svesti društvene kontakte izvan vlastitog kućanstva. superradio-minhen.de