Imate koronu, ali nemate simptome? Bojimo se da imamo loše vijesti…

Region

Imate koronu, ali nemate simptome? Bojimo se da imamo loše vijesti…

Najnovija studija pokazala je da osobe koje su zaražene koronavirusom, ali nemaju nikakve simptome imaju čak i veće virusno opterećenje od simptomatskih pacijenata oboljelih od COVID-19 bolesti.

Tim znanstvenika proučavao je virusna opterećenja na šest različitih tipova uzoraka uzetih od COVID-19 pacijenata različite dobi i kliničke slike kako bi utvrdili odnos između tijeka bolesti i virusnog opterećenja. Kod asimptomatskih osoba prvo se utvrdilo da i one šire zarazu jednako kao i simptomatske osobe, a sad je nova studija otkrila da su zapravo asimptomatske osobe još i veći izvor zaraze, prenosi Magazin.hr

Da bi došli do svojih otkrića, znanstvenici su u studiji koja je objavljena u znanstvenom časopisu Infection, prikupili briseve bolničkih pacijenata iz nosa, ždrijela, usne šupljine, sline, urina i rektuma, prenosi News Medical.

Prikupljeno je ukupno 360 uzoraka iz 60 pacijenata. Dvadeset i pet posto tih pacijenata nije pokazivalo nikakve simptome bolesti. Uzorke je analizirao Laboratorij za referentnu virologiju i istraživanja Instituta za javno zdravstvo u Turskoj. Znanstvenici su analizom uzoraka otkrili da je virusno opterećenje kod asimptomatskih pacijenata više nego kod simptomatskih pacijenata. Isto tako, otkrili su da virusno opterećenje ima negativan trend s višom dobi pacijenata te da je značajno smanjeno što je bolest teža kod pacijenata.

“Covid-19 je zamršena slagalica s komadima u mnogim bojama i oblicima. Virološka i imunooška istraživanja su hitno potrebna kako bi ih složili i vidjeli cijelu sliku”, poručuju znanstvenici. priznajem.hr