Tijana (25) se porodila usred noći u kući, a nije znala da je trudna: “Beba je samo ispala na pod”

Region

Tijana (25) se porodila usred noći u kući, a nije znala da je trudna: “Beba je samo ispala na pod”

SRBIJA – Usred epidemije virusa korona u dnevnoj sobi kuće Janićijević u Stragarima kod Trstenika, noćas je na svijet došla beba. Porodilja Tijana (25) neočekivano se porodila u gluvo doba noći, kada joj je iznenada pukao vodenjak, a beba doslovce ispala iz stomaka!

Dečkić od 3,1 kilogram i sretna majka nalaze se trenutno u porodilištu Opšte bolnice Kruševac, a akteri cijelog događaja svedoče za “Novosti” o detaljima drame koja se događala.

– Dobili smo poziv oko dva sata, čovjek je bio uplašen, ispričao mi je da mu se supruga porodila, da je dete doslovce “ispalo” iz utrobe na pod. Pitao sam odmah da li je dijete zaplakalo, savjetovao da i majka i dijete legnu na krevet i da ništa ne diraju dok ne stignemo. Krenuli smo čini mi se za pola minuta, a tamo bili za 15 – svjedoči za dr Nikola Veškovac, mlad ljekar trsteničke hitne pomoći, na specijalizaciji interne medicine.

Na licu mjesta, dr Nikola Veškovac, medicinska sestra Mila Knežević i vozač Tomica Vučković, zatekli su uplašenu porodicu u dnevnoj sobi, pritrčali da pripomognu porodilji i novorođenčetu.

– Posteljica je bila na podu, bilo je puno krvi, a pupčana vrpca je prema njihovim riječima bila prekinuta potiskom, kada je beba “ispala”, a ono što smo mogli da uradimo u tom trenutku je da stabilizujemo i majku i bebu, podvezao sam pupčanu vrpcu i što je najvažnije, vidio sam odmah da je beba vitalna, imala je srčane reakcije, sve potrebne refklese, primetio sam mali hematom na poglavini usled pada.

Majka se takođe dobro osećala, to je bio njen drugi porođaj. Odmah smo se uputili u Kruševac, do Odeljenja za ginekologiju i akušerstvo, predočili im sve podatke dobijene na licu mesta – navodi dr Veškovac.

Sretni otac Saša Janićijević (37), poručuje da je beskrajno zahvalan na svemu i da je sada mnogo mirniji. Priča da za trudnoću nisu znali. Supruga je gojaznija, a posljednjih par mjeseci imala je skoro uredan ciklus.

– Tuširala se kada je došlo do pucanja vodenjaka, viknula je za pomoć, i tako je sve počelo brzo da se dešava, došla je u dnevnu sobu, mislim da sveukupno nije trajalo duže od 10 minuta, jednostavno je bebica “izletela”, uvili smo je u ćebence… Tijana je sve to dobro podnijela, zvali smo hitnu pomoć. Stigli su stvarno brzo, obavili sve po redu šta treba.

Sad sam se čuo sa ljekarima u Kruševcu. Bebica je bila malo na kiseoniku i dobrog je stanja. Tijanu su testirali na virus iz predostrožnosti, čeka rezultate pa će tek onda moći da vidi bebu. Presretni smo, nadam se da će nam svi doći kući u ponedeljak ili utorak – kaže Saša.

Za dr Nikolu Veškovca (29), koji je prema rečima kolega, iako mlad i tek dve godine u Domu zdravlja, trenutno u Hitnoj pomoći, veoma tražen i talentovan lekar, sve što se dogodilo prethodne noći posebno je iskustvo.

– Noćas je bilo prvo moje dežurstvo posle bolovanja i preležane korone. Imao sam, na sreću vrlo lak oblik virusa, sve je prošlo u izolaciji i dobro se osećam. Vratio sam se na posao i eto, doživeo novo iskustvo – otkriva dr Nikola Veškovac.

Za iskusnog vozača trsteničke Hitne pomoći Tomicu Vučkovića kažu da je jedan od najboljih u svom poslu. Svedoči da je transport bebe i porodilje izazov, mora da se vozi sigurno, ali i da se što pre stigne do bolnice.

– Ja kada dežuram, neko mora da se porodi, za ovih 11 godina, već sam obavio transport nekoliko trudnica i beba! Stragari su konkretno, udaljeni oko 25 kilometara od Trstenika, do Kruševca sam vozio preko Bele Vode, starim putem, jer je kraće. Hvala Bogu da se nešto lepo dogodi u epidemiji! – kaže pomalo kroz smeh, vozač Tomica Vučković. bh-index.info