Home Region Otkriće srpskih ljekara: Poslije ukusa i mirisa, korona odnosi još jedno čulo!

Otkriće srpskih ljekara: Poslije ukusa i mirisa, korona odnosi još jedno čulo!

116
0

Otkriće srpskih ljekara: Poslije ukusa i mirisa, korona odnosi još jedno čulo!

Tim ljekara sa ORL klinike KC Niš ispitivao je uticaj koronavirusa na sluh, i pokazalo se da oboljevanje od Covida-19 može dovesti od blagog do srednjeg pada sluha na visokim frekvencijama. Ovo je u svijetu prva sveobuhvatna studija uticaja Covida na sluh, kaže za RTS direktor ORL klinike Dušan Milisavljević.

Direktor ORL klinike Dušan Milisavljević rekao je za RTS da je tim stručnjaka bio u crvenoj zoni i ispitivao uticaj koronavirusa na sluh kod srednje teških i teških pacijenata.

“Našli smo blagi do srednji pad sluha kod visokih frekvencija. To znači da koronavirus može da napadne i slušni živac. Evidentirali smo pacijente, pozivamo ih da dalje provjeravaju sluh i pozivamo ih da uđemo u drugu fazu, odnosno da nađemo adekvatnu terapiju”, rekao je direktor ORL klinike.

Na osnovu ovih podataka, Milisavljević ukazuje da se kod pojedinih pacijenata sluh vraća kroz nekoliko nedjelja, a kod nekih i nekoliko mjeseci. Direktor ORL klinike navodi da se tokom liječenja pacijenata kojima je oštećen sluh koristi deksamestazon, kortiko preparat,prenosi Buka. Milisavljević navodi da postoje dvije teorije kako koronavirus napada i oštećuje slušni živac.

Prva je, kaže, da se u krvi prave mirkotrombovi koji udaraju na unutrašnje uho i oštećuju vaskularizaciju slušnog živca. Druga je, prema njegovim riječima, nedostatak kiseonika u hemoglobinu, što oštećuje slušni živac.

Milisavljević napominje da niko u svijetu još nije sproveo ovoliku sveobuhvatnu studiju uticaja Covida-19 na sluh i dodaje da će rezultati studije biti poslati vodećem američkom časopisu koji se bavi ORL tematikom. novi.ba

Previous articleOvo moćno voće jedino je koje vam je potrebno ove zime: Štiti od virusa i bakterija, čuva srce, sprečava karcinom!
Next articleOVO SU SIMPTOMI RAKA PANKREASA OD KOJEG JE UMRO ARSIĆ: Ako ovo osjetite odmah doktoru!