Haos u Francuskoj, Pariz gori!

Region

Haos u Francuskoj, Pariz gori!

Ovo je već drugi uzastopni vikend žestokih prosvjeda protiv izmjena zakona o sigurnosti. Deseci su ozlijeđeni, a materijalnu štetu nitko ne može ni početi procjenjivati.

Subotnji prosvjedi u Parizu opet su postali nasilni nakon što su prosvjednici krenuli u obračun s policijom. Razbijali su izloge, palili automobile, a i razbijeni su prozori jedne poslovnice banke.

Kako pišu agencije, prosvjednici su uzvikivali ‘Svi mrzimo policajce’. Prema informacijama francuskog ministarstva policije, uhićeno je stotinjak osoba dok je ozlijeđeno ukupno 67 policajaca i pripadnika žandarmerije.

Zašto prosvjeduju?

Ovo je već drugi uzastopni vikend žestokih prosvjeda protiv izmjena zakona o sigurnosti. Kontroverzni članak 23 omogućio bi policiji više slobode prilikom snimanja prosvjeda. Ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin kazao je da bi te izmjene pružile veću zaštitu policiji.

Na prosvjed je pozvao kolektiv sindikata, novinara i organizacija za ljudska prava, tjedan dana nakon prosvjeda na kojem se diljem Francuske, prema procjenama francuskog ministarstva unutarnjih poslova, okupilo 130 tisuća ljudi. Organizatori tvrde da ih je bilo pola milijuna, prenosi Hina. 24 SATA/cazin.net