Home Region USKORO NOVE MERE, KRIZNI ŠTAB REKAO SVOJE! Ovo su moguće odluke zbog...

USKORO NOVE MERE, KRIZNI ŠTAB REKAO SVOJE! Ovo su moguće odluke zbog slava i Nove godine!

44
0

USKORO NOVE MERE, KRIZNI ŠTAB REKAO SVOJE! Ovo su moguće odluke zbog slava i Nove godine!

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 Predrag Kon rekao je danas da u Beogradu dolazi do blagog opadanja broja novozaraženih virusom korona, ali da je pritisak na bolnice i broj hospitalizacija u celoj zemlji još uvek ekstremno veliki.

On je, međutim, ukazao na to da je pritisak na bolnice još uvek ekstremno veliki, da je u Beogradu skoro 1.000 hospitalizacija dnevno, a manje od 700 otpusta, kao i da je u celoj Srbiji oko 300 prijema dnevno.

– Sistem je prenapregnut, ali još uvek ima mesta, nijedan pacijent se ne ostavlja da nije zbrinut – rekao je Kon.

Na pitanje da li će biti jačeg zatvaranja, ukoliko mere ne daju rezultate, Kon je kazao da su pred nama novi izazovi, slave, katolički Božić, Nova godina i dodao da postoje informacije da se prodaju aranžmani za doček Nove godine.

– Ovo usporavaće će ići mnogo sporije, sve zavisi od rezultata mera, ali moramo na neki način odvratiti upliv naših građana iz inostranstva kao pred Uskrs, kada je došlo oko 400.000 naših državljana iz zaraženih pordručja – rekao je Kon.

Komentarišući navode da pandemija neće biti završena ni nakon vakcinacije, Kon je kazao da se ne mogu odjednom svi vakcinisati i da je to dugotrajan proces koji će trajati tokom cele sledeće godine na globalnom nivou u zavisnosti od pristizanja novih količina vakcine.

Kon je naveo da će se najverovatnije uspostaviti sezonska tipičnost za virus korona, kao i da je mutagena sposobnost tog virusa manja nego kod gripa zbog čega je, kaže, veća mogućnost da će vakcina biti stabilnija i da neće biti neophodna svake sezone. (Espreso.rs / TV PInk)

Previous article(VIDEO) KORONA UNIŠTAVA PLUĆA PUŠAČA: Zelene tačke SVE OBJAŠNJAVAJU, pažljivo pogledajte!
Next articleSTIŽE NAM STRAVIČNA BOLEST X? Upozorenja BILA GEJTSA i čoveka koji je otkrio EBOLU!