DA LI VAM JE STALNO HLADNO? Ovo može biti ozbiljan problem, PROČITAJTE MOGUĆE RAZLOGE koji dovode do OVOG PROBLEMA!

Zdravlje

DA LI VAM JE STALNO HLADNO? Ovo može biti ozbiljan problem, PROČITAJTE MOGUĆE RAZLOGE koji dovode do OVOG PROBLEMA!

Uzroci stalnog osećaja hladnoće su brojni, ali neki mogu biti ozbiljno upozorenje. Od poremećaja hormona do anemije, ali i težih medicinskih stanja, stručnjaci otkrivaju koja je pozadina tog neprijatnog osećaja. Ako vam je hladno zato što je temperatura pala za 10-ak stepeni Celzijusa u samo jednom danu – to je savršeno normalno, ali ako se tresete dok je svima oko vas prijatno – to može biti indikator zdravstvenih problema. Proverite da jedan od ovih razloga nije krivac za to što se stalno smrzavate.

Premršavi ste – Mala težina, tačnije kad vam je BMI (indeks telesne mase) 18.5 ili niži može značiti da vam je automatski hladnije. Kad ste mršavi nedostaje vam odgovarajući nivo telesne masti koja bi vas “izolovala” od niske temperature. Isto tako, kako bi održavali tako nizak BMI, znači da ste ili drastično smanjili unos hrane ili ne jedete skoro ništa. A kad preskačete kalorije, usporavate metabolizam, što znači da on ne proizvodi dovoljno telesne toplote.

Poremećaj hormona – Intoleranciju na hladno može se dodati dugoj listi zdravstvenih problema za koje možemo zahvaliti onoj žlezdi u vratu nalik leptiru.

– Ako vam je uvek hladno to može da znači da vas muči hipotireoza, što znači da vaša štitna žlezda ne luči dovoljno hormona – objašnjava dr. Filips. A bez ispravnog nivoa ovog hormona, usporava vam se metabolizam, i sprečava “motor” vašeg tela da proizvodi dovoljnu količinu toplote. Drugi znaci ove tegobe su: proređivanje kose, suva koža i slabost.

Anemija – Nizak nivo gvožđa željeza čest je razlog hroničnog osjećaja hladnoće. Gvožđe je ključni mineral koji pomaže crvenim krvnim zrncima da prenose kiseonik kroz tijelo, što znači i da dovode toplotu i hranjive sastojke u svaku ćeliju. Bez dovoljno gvožđa, crvena krvna zrnca ne mogu da djelotvorno rade svoj posao, a vama je hladno i drhtite.

Loša cirkulacija – Ako su vam stopala i ruke uvek ledeni, a ostatak tela ugodne temperature, imate problema sa cirkulacijom, što znači da zbog određenog problema krv ne dolazi do ekstremiteta. Srčano-žilna oboljenja mogla bi biti uzrok tome, jer ovo ukazuje na to da srce ne pumpa vašu krv učinkovito ili blokada arterija sprečava krv da dođe do vaših prstiju. Inače, na cirkulaciju itekako loše utiče pušenje.

Manjak sna – Nedostatak sna može “opustošiti” vaš nervni sistem i unazaditi funkcije u mozgu, koji utiču na telesnu temperaturu. Nije još potpuno jasno zbog čega se ovo događa, iako istraživanja sugerišu da se zbog nedovoljno sna smanjuje aktivnost u hipotalamusu, delu mozga odgovornom i za regulisanje telesne temperature.

Rani znak dijabetesa – Dijabetes koji se ne kontroliše može uzrokovati stanje nazvano perifera nefropatija, što utiče na nerve koji su zaduženi za osećaj dodira u vašim rukama i nogama.

Oseća se utrnulost i ponekad bolovi u rukama i nogama, a budući da su ti živci odgovorni i za slanje poruke vašem mozgu u vezi oseta temperature, vaše ruke i noge mogu takođe biti hladne.

Dijabetička nefropatija razvija se postepeno, pa možete biti potpuno nesvesni njenog postojanja. Ali ako bolujete od dijabetesa ili imate simptome bolesti, prva tri su obično učestala urinacija, osećaj umora i povećana žeđ, posetite doktora.

Nedostatak vitamina – Zimogroznost može uzrokovati nedostatak vitamina B12, koji se može naći u namirnicama životinjskom porekla, te ima veliku ulogu u smanjivanju osećaja hladnoće. Telu je potreban vitamin B12 kako bi proizvodio crvene krvne zrnce koji šire kiseonik u organizmu. Nedostatak ovog vitamina prouzrokuje anemiju, smanjen broj eritrocita, i na kraju hladnoću, prenosi Klix.ba. (Espreso.rs/Srbijadanas.com)