Home Region NAJSTARIJI SRPSKI VIRUSOLOG OTKRIO: Vakcina će pomoći, ali PRVO SE OVO MORA...

NAJSTARIJI SRPSKI VIRUSOLOG OTKRIO: Vakcina će pomoći, ali PRVO SE OVO MORA POSTIĆI!

159
0

NAJSTARIJI SRPSKI VIRUSOLOG OTKRIO: Vakcina će pomoći, ali PRVO SE OVO MORA POSTIĆI!

Srbija se već mesecima grčevito bori sa opasnim virusom Kovid 19. Spas od ove bolesti mnogi vide u vakcini, međutim, deo populacije ipak negoduje i smatra da vakcina nije bezbedna.

Posle 30 godina rada u Kanadi, jedan od najstarijih virusologa u Srbiji, profesor virusologije i infektivnih bolesti na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Dragan Rogan ističe značaj vakcine i naglašava da je virus veliko zlo.

„Radio sam u Kanadi kao virusolog i mogu slobodno reći da je vakcina spas. Percepcija za vakcinu koju čujem negativnu to je svojstveno osobama koje malo poznaju biologiju i koji su nepoverljivi, vakcina ne može biti registrovana ukoliko postoji minimum sumnje da će imati neželjene efekte. Vakcina je već u SAD dobila dozvolu i počeće se proizvoditi i verovatno do aprila, vakcinacijom će se postići imunitet tzv. stada, što znači da smo od maja svi bezbedni. Vakcine koje se trenutno registruju su napravljene posebnom tehnologijom i visoko su uspešne. Zvanično 70 posto je uspeh tokom prve vakcinacije a uspeh tokom druge oko 90 odsto“, kaže za RINU, profesor virusologije i infektivnih bolesti Dragan Rogan.

On ističe da je za sam tok lečenja veoma bitno da se odmah uključe antibiotici, jer svaki virus pa i Kovid 19 izaziva ozbiljne posledice u organizmu.

„Ukoliko neko dođe u kontakt sa virusom vrlo brzo se treba javiti lekaru i početi odmah sa antibioticima, jer je virus veliko zlo koje izaziva stravične promene u plućima, ubija ćelije, tako da antibiotike uključiti što pre i to vas ne može niko ubediti da treba drugačije. Kada posmatrate zapalenje pluća, generalno to je progresivno oboljenje. Verovatno postoje osobe koje imaju receptore da se virus vrlo lako veže i vrlo lako penetrira, takve osobe su sklonije oboljevanju. Postoje ljudi kod kojih i na ostalim organima i tkivima postoje receptori za koje se virus može vezati, samim tim izaziva jako drastična oboljenja“, tvrdi profesor Rogan.

Kako kaže, zavisno od imunološkog odgovora virusa potrebna je jedna ili dve vakcinacije. Espreso.rs/RINA

Previous articleSRCE VELIKO KAO RUSIJA: Putina nikad niko nije video u ovako emotivnom izdanju!
Next article(VIDEO) TUČA PENZIONERA O KOJOJ BRUJI REGION: Starci se pesničili kod kase, dok se ceo supermarket se smejao!